Росіяни захопили в заручники персонал та пацієнтів обласної лікарні в Маріуполі й використовують їх як живий щит

Дата: 15 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти в Маріуполі захопили будівлю обласної лікарні інтенсивного лікування та тримають у заручниках персонал і пацієнтів. 

Про це повідомили в Медійній ініціативі за права людини. 

Будівля Маріупольської обласної лікарні інтенсивного лікування до початку війни. Фото: вікіпедія

Будівля лікарні розташована на вулиці Троїцькій, 46. Про захоплення в заручники правозахисникам повідомили місцеві мешканці, які “прорвалися” на їхню гарячу лінію. 

“У заручниках утримується персонал та пацієнти лікарні. За повідомленням свідка, туди ж росіяни “зганяють” інших цивільних мешканців. З приміщення лікарні російські військові нікого не випускають, погрожуючи розстрілом. А ті пацієнти, які ризикнули вирватися з полону, повернулися з кульовими пораненнями”, – розповідають правозахисники. 

Окрім цього, окупанти обстрілюють позиції української армії з вікон лікарні, намагаючись спричинити вогонь у відповідь. 

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко розповів, що в основному корпусі лікарні від бомбардувань впали плити перекриття, а персонал і пацієнти перебувають у пристосованому підвальному приміщенні. 

Медійна ініціатива за права людини закликала міжнародну спільноту вжити всіх можливих заходів, щоб припинити воєнний злочин Росії, що відбувається просто в ці хвилини, та звільнити лікарів, пацієнтів, мирних мешканців, яких російська армія тримає в заручниках і використовує як живий щит.

Раніше російські окупанти скинули бомбу на пологовий будинок у місті. Внаслідок цього загинули п’ятеро людей: спочатку повідомили про трьох загиблих, зокрема одну дитину, а невдовзі стало відомо про смерть вагітної жінки та її дитини, яких спочатку вдалося врятувати. Росія підтвердила, що бомбила пологовий цілеспрямовано. Загарбники брешуть, що в будівлі нібито базувався батальйон “Азов”. 

Нагадаємо, що Маріуполь перебуває в російській блокаді. У місті критична ситуація з харчами, водою, теплом та ліками. Нещодавно там організували першу братську могилу на 32 особи, адже через постійні обстріли немає можливості ховати людей іншим чином. Місцеві медіа повідомляють, що така могила “вже не одна”.

Порахувати точну кількість загиблих унаслідок російських обстрілів у місті зараз неможливо, адже чимало людей досі перебувають під завалами будинків. Міська влада говорить, що, за попереднім підрахунком, кількість загиблих становила 2 187 осіб. Кожного дня обстрілу та облоги Маріуполь, за словами радника міського голови Петра Андрющенка, втрачає щонайменше 150 містян. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter