У Маріуполі від атак Росії загинули 2 187 жителів – мерія

Дата: 13 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Від щоденних авіанальотів з боку росіян у Маріуполі на Донеччині загинули вже 2 187 людей.

Про це повідомила мерія міста.

Міська влада повідомляє, що лишень за останні 24 години відбулось щонайменше 22 бомбардування мирного міста.

“Скинуто вже близько 100 авіабомб на Маріуполь. Окупанти цинічно та цілеспрямовано б’ють по житлових будинках, місцях скупчення людей, вщент руйнують дитячі лікарні та повністю знищують міську інфраструктуру”, – мовиться у повідомленні мерії.

Там вказують, що кожне бомбардування несе страшні руйнування та забирає головне, що є – життя мирних маріупольців.

“На сьогодні вже 2187 маріупольців загинули від атак з боку РФ. Вічна їм пам’ять… Саме з неба йде найбільша загроза для 400 тисяч маріупольців, які зараз заблоковані у місті. Тому закриття НАТО неба над Україною або надання необхідних систем ППО – це рішення, яке може врятувати сотні тисяч невинних життів по всій Україні”, – закликають у міській раді.

Президент України Володимир Зеленський у своєму короткому відеозверненні заявив, що сьогодні ключове завдання – Маріуполь і його порятунок.

“Наша колона у двох годинах від Маріуполя, всього 80 кілометрів. Окупанти блокують навіть священиків, які супроводжують сто тонн вантажу – їжу, воду і медикаменти, 100 тонн найнеобхіднішого. Робимо усі дипломатичні зусилля, щоб вантаж дійшов”, – сказав він.

11 березня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба знову закликав світ надати Україні літаки, щоб зупинити воєнні злочини Росії. Міністр назвав обложений Маріуполь найгіршою гуманітарною катастрофою на планеті.

Як відомо, протягом майже двох тижнів сотні тисяч маріупольців живуть без світла, їжі, води і тепла під безперервними обстрілами. Місто оточили окупаційні Збройні сили РФ. Його бомбардують артилерією та авіацією.

 

Україна намагається домовитись про вивезення цивільних з міста та доставку туди гуманітарної допомоги. Однак Росія не дозволяє функціонування гуманітарного коридору.

Напередодні міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу закликав українську та російську сторони домовитися про умови евакуації етнічних турків, які зараз ховаються від обстрілів у мечеті Маріуполя. Це майже 90 людей, включаючи дітей. Деякі є громадянами Туреччини.

Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Truth Hounds, Ukrainian Legal Advisory Group збирають та систематизують воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Для майбутнього трибуналу повідомте нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com. 

Ознайомтеся з детальною пам’яткою фіксації доказів злочинів проти цивільного населення.

Супутникові знімки: Maxar Technologies, зроблені 12 березня

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter