У заблокованому російськими загарбниками Маріуполі перебувають 86 громадян Туреччини – радник міського голови

Дата: 11 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У Маріуполі, який від початку війни знаходиться під постійними обстрілами російських окупантів, перебувають щонайменше 86 громадян Туреччини. 

Про це повідомив радник міського голови Петро Андрющенко.

Маріупольська мечеть на честь султана Сулеймана Пишного і Роксолани. Фото: Вікіпедія

Ховаються від російських обстрілів громадяни Туреччини, зокрема 34 дитини у мечеті. Маріупольську мечеть на честь султана Сулеймана Пишного і Роксолани та однойменний ісламський культурний центр урочисто відкрили у місті в жовтні 2007-го у присутності почесних гостей із Туреччини.

За словами голови місцевої мусульманської релігійної громади та адміністратора мечеті Ельхама Рустамова, у Маріуполі мешкають близько 4 тисяч мусульман.

“Саме зараз російська армія веде обстріл з району селища Широка Балка в напрямі міста без перерви з 6 години ранку. Напрям обстрілу у тому числі по будівлі мечеті”, – розповів Андрющенко. 

У своєму дописі в фейсбуку радник міського голови також поставив питання, чи “знає президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, що в ці хвилини Путін може знищити 86 його співгромадян?”.

“Невже лідер нації буде спокійно спостерігати за нелюдським знищенням громадян Туреччини, обмежившись лише гарантією беззмістовних перемовин РФ та України? Друзі-журналісти, а допоможіть передати таке питання ЗМІ Туреччини. Може Ердоган та громадяни Туреччини просто не в курсі? І може врешті-решт якось разом почнемо рятувати наших громадян?” – додав Андрющенко. 

Розпис у мечеті Маріуполя. Фото: Свои.Сity

Туреччина є членом НАТО та виступала проти російської агресії щодо України, постачає нашій країні дрони, однак так і не приєдналась до міжнародних санкцій щодо Росії.

Туреччина також виступає посередником між Україною та Росією: 10 березня в Анталії відбулись перемовини очільника українського МЗС Дмитра Кулеби з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим. Перемовини результату не принесли. 

“Ми готові до дипломатичних рішень, але поки їх немає, будемо самовіддано захищати нашу землю від російської агресії”,зазначив Кулеба після зустрічі. 

Маріуполь вже два тижні знаходиться у російській блокаді. У місті критична ситуація з харчами, водою, теплом та ліками. Нещодавно там організували першу братську могилу на 32 особи, адже через постійні обстріли немає можливості ховати людей іншим чином. Місцеві медіа повідомляють, що така могила “вже не одна” й “люди самі хоронять своїх близьких де тільки можна, поза межами кладовищ”

Порахувати точну кількість загиблих внаслідок російських обстрілів у Маріуполі зараз неможливо, адже чимало людей досі знаходяться під завалами будинків. Раніше Андрющенко говорив, що за попереднім підрахунком кількість загиблих склала 1207 осіб, більшість з яких неможливо ідентифікувати. Кожного дня обстрілу та облоги Маріуполь, за його словами, втрачає щонайменш 150 містян. 

Росія постійно зриває евакуацію з Маріуполя та не дає доставляти туди гуманітарні вантажі. 

Фотографія обкладинки: mapio.net

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter