Росіяни вивезли з окупованого Мелітополя скіфське золото

Дата: 30 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти викрали з Мелітопольського краєзнавчого музею скіфське золото: унікальну колекцію IV ст. до н.е. військовим РФ допомогли знайти місцеві колаборанти.

Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров в ефірі єдиного телемарафону, пише “Суспільне”.

Джерело: Мелітопольський краєзнавчий музей

Міська адміністрація та працівники музею сховали колекцію скіфського золота ще у лютому, розповів він. Відтоді окупанти та місцеві колаборанти його активно шукали.

“У проросійських пабліках показали відео, як призначений росіянами “директор” краєзнавчого Євген Горлачов розповідає, що його однодумці витратили багато сил та енергії, щоб знайти скіфське золото, яке було сховано співробітниками музею. Насправді місцеперебування колекції видали колаборанти”, — пише також місцеве видання mltpl.city.

За інформацією Кримськотатарського ресурсного центру (КРЦ), золото було заховане у надійному місці ще у лютому 2022 року. 10 березня окупанти провели обшук у музеї, проте нічого не знайти. Директорка музею Лєйла Ібрагімова, яку вранці того ж дня викрали з власного будинку, зробила усе можливе задля того, щоб зберегти золоту колекцію.

Пошуками золота Мелітопольського кургану займався новопризначений “директор” музею, колаборант Євген Горлачьов разом з російськими військовими, щоб начебто його “врятувати”. Протягом майже двох місяців вони влаштовували допити співробітникам музею, проводили обшуки у їхніх домівках, але золото так і не знайшли. Ба більше, співробітники музею не могли розповісти, де воно заховане, тому що не володіли такою інформацією.

Зараз окупанти бездоказово розповсюджують інформацію, що працівники музею нібито хотіли вивезти скіфське золото за межі України, щоб продати європейським країнам. Куди росіяни вивезли викрадену колекцію, поки не відомо.

За даними КРЦ, викрадено 1841 одиницю музейних предметів, серед яких:

  1. 48 одиниць історичної зброї (31 вогнепальна зброя + 17 холодна зброя: історичний період 17 ст.– перша половина 20 ст. );
  2. 1793 предмети з дорогоцінних металів: 302 – золото, 1491 – срібло.

Серед 302 предметів золота:

  • 198 прикраси з Мелітопольського скіфського кургану (історичний період 4 ст.до н.е.);
  • 76 предметів Гунського та сарматського періоду 3-5 ст.н.е.;
  • 3 – кільце та дві монети (історичний період ХХ-ХХІ ст.);
  • 25 одиниць – нагороди радянського часу.

Срібло – 1491 одиниця, серед них:

  • 322 монети – духоборський клад (історичний період 1761-1824 рр.);
  • 324 монети – “НЕПовський клад” 1921-1924 рр.;
  • 845 – ордени та медалі радянського часу.

Журналісти нагадали, що золото скіфів випадково знайшов місцевий мешканець у скіфському кургані в Мелітополі 1954 року. Там виявилися унікальні монети та прикраси, а також грецько-скіфська чеканка із зображенням Ахілла.

Остання була подарунком скіфам від греків, він вважається однією з найцінніших археологічних знахідок на території України. Чеканку планували передати в Ермітаж у Санкт-Петербург, але українські вчені добилися створення власного музею у Києві — Музею історичних коштовностей України. Саме там зараз зберігається ця чеканка.

Водночас частину мелітопольської колекції всеж таки передали Росії.

Раніше стало відомо, що росіяни вивезли з музеїв тимчасово окупованого Маріуполя до Донецька більше двох тисяч унікальних експонатів, зокрема картини Архипа Куїнджі та Івана Айвазовського, стародавні ікони та унікальний рукописний сувій Тори.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що окупанти знищили краєзнавчий музей Маріуполя, де зберігалися унікальні артефакти історії міста. Також наприкінці березня російські окупанти зруйнували в місті будівлю Художнього музею імені Архипа Куїнджі.

А в лютому під час наступу російських військ у смт Іванків на Київщині згорів історико-краєзнавчий музей, у якому зберігалися близько двох з половиною десятків робіт всесвітньо відомої художниці Марії Примаченко. На щастя, картини вдалося врятувати.

Міністерство культури та інформаційної політики веде перелік зруйнованих та пошкоджених пам’яток по всій Україні, а ви можете не тільки переглянути його за посиланням, але й допомогти фіксувати такі злочини російських окупантів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter