Російська армія спалила музей, у якому були два десятки робіт Марії Примаченко

Дата: 28 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Під час наступу російських військ у смт Іванків на Київщині згорів історико-краєзнавчий музей, у якому зберігалися близько двох з половиною десятків робіт всесвітньо відомої художниці Марії Примаченко.

Про це повідомила директорка Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко

Фото: nasze-slowo.pl

Спалення робіт всесвітньо відомої української художниці Литовченко назвала “ще однією з непоправних втрат історико-культурного надбання України”. 

“Збройний наступ Росії на Україну знищує численні об’єкти цивільного характеру та об’єкти культурної спадщини в Україні. Ще однією з непоправних втрат історико-культурного надбання України є знищення агресором у ці пекельні для нашої країни дні Іванківського історико-краєзнавчого музею, де серед великої кількості цікавих експонатів та тематичних експозицій гордістю і прикрасою були роботи видатної української художниці Марії Примаченко”, – написала вона. 

Списку робіт художниці, що згоріли в будівлі музею, Литовченко не навела.

Марія Примаченко – українська художниця в жанрі “наївного мистецтва”  та лауреатка Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка. Примаченко створила понад 800 картин, більшість із яких не зберігалась у музеї в смт Іванків. 

Музей у смт Іванків до нападу російської армії. Фото: ua.igotoworld.com

Раніше міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко закликав позбавити РФ статусу члена ЮНЕСКО через порушення міжнародного права й конвенцій. Унаслідок війни Росії з Україною знищують серед іншого об’єкти культурної спадщини, а безліч історичних та архітектурних пам’яток і об’єктів перебувають під загрозою. 

Із 2014 року Росія в Криму систематично знищує стародавнє місто Таврійський Херсонес, внесене до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а також Бахчисарайський палац кримських ханів, внесений до орієнтовного списку. 

“З огляду на це Україна вважає неприйнятним продовження присутності Росії в ЮНЕСКО”, – написав Ткаченко. 

Нагадаємо, що 24 лютого російський президент Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну.  За чотири дні, за даними українського МОЗ, через обстріли окупантів загинули щонайменше 16 дітей.

Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Truth Hounds, Ukrainian Legal Advisory Group збирають та систематизують воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Для майбутнього трибуналу повідомте нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com. 

Ознайомтеся з детальною пам’яткою фіксації доказів злочинів проти цивільного населення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter