Росіяни вивезли з окупованого Маріуполя в Донецьк картини Куїнджі та Айвазовського

Дата: 28 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Росіяни вивезли з музеїв тимчасово окупованого Маріуполя до Донецька більше двох тисяч унікальних експонатів, зокрема картини Архипа Куїнджі та Івана Айвазовського, стародавні ікони та унікальний рукописний сувій Тори.

Про це повідомили в телеграм-каналі Маріпольської міськради.

Джерело: телеграм-канал Маріупольської міської ради

Серед викрадених культурних цінностей — виготовлене венеційською типографією для маріупольських греків Євангеліє 1811 року та більше 200 медалей з музею медальєрного мистецтва Харабета, уточнюється в повідомленні.

Маріупольська міськрада заявила про підготовку матеріалів до правоохоронців для початку кримінального провадження та звернення до Інтерполу.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що окупанти знищили краєзнавчий музей Маріуполя, де зберігалися унікальні артефакти історії міста. Також наприкінці березня російські окупанти зруйнували в місті будівлю Художнього музею імені Архипа Куїнджі.

А в лютому під час наступу російських військ у смт Іванків на Київщині згорів історико-краєзнавчий музей, у якому зберігалися близько двох з половиною десятків робіт всесвітньо відомої художниці Марії Примаченко. На щастя, картини вдалося врятувати.

Міністерство культури та інформаційної політики веде перелік зруйнованих та пошкоджених пам’яток по всій Україні, а ви можете не тільки переглянути його за посиланням, але й допомогти фіксувати такі злочини російських окупантів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter