Окупанти знищили краєзнавчий музей Маріуполя

Дата: 17 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Окупанти знищили краєзнавчий музей Маріуполя, де зберігалися унікальні артефакти історії міста.

Про це 17 квітня повідомив журналіст Андрій Цаплієнко.

Вхід до Маріупольського краєзнавчого музею (довоєнне фото). Джерело: Вікіпедія

“Щойно телефонував Іван Георгійович Джуха (російський історик, геолог та політичний діяч грецького походження. — Ред). Згорів краєзнавчий музей у Маріуполі, місце де зберігалася наша спадщина. Що вдалося врятувати, невідомо. Повністю зруйновано музей ім. А.І. Куїнджі. Пам’ятника митрополиту Ігнатію більше нема”, — написав він.

Згідно з інформацією в українській вікіпедії, музей був заснований 6 лютого 1920 року. Перша експозиція створена та відкрита для відвідувачів того ж року.

Дослідження наукових співробітників музею сприяли створенню в Приазов’ї природних заповідників: Хомутовський степ (1926), Білосарайська коса (1927) і Кам’яні Могили (1927).

Музей мав сім експозиційних залів, наукову бібліотеку, фонд якої становив 17 тисяч книг. У його фондах зберігалося понад 53 тисячі експонатів, зокрема речові, образотворчі, письмові (рукописні та друковані), нумізматичні, археологічні, фотодокументальні, природні та інші.

Нагадаємо, наприкінці березня російські окупанти зруйнували в Маріуполі будівлю Художнього музею імені Архипа Куїнджі.

А в лютому під час наступу російських військ у смт Іванків на Київщині згорів історико-краєзнавчий музей, у якому зберігалися близько двох з половиною десятків робіт всесвітньо відомої художниці Марії Примаченко. На щастя, картини вдалося врятувати.

Міністерство культури та інформаційної політики веде перелік зруйнованих та пошкоджених пам’яток по всій Україні, а ви можете не тільки переглянути його за посиланням, але й допомогти фіксувати такі злочини російських окупантів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter