Окупанти знищили Художній музей імені Архипа Куїнджі в Маріуполі

Дата: 23 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти зруйнували в Маріуполі будівлю Художнього музею імені Архипа Куїнджі.

Інформацію про руйнування можна знайти в переліку зруйнованих та пошкоджених унаслідок російського вторгнення пам’яток, що веде Мінкульт. 

Будівля музею. Фото: zruchno.travel

Музей розташовувався в будівлі 1902 року зведення. У неї влучила російська авіабомба. 

У колекції музею було зібрано понад 950 графічних та 650 живописних творів, а також 150 скульптур і близько 300 творів декоративно-прикладного мистецтва – загалом понад 2 тисячі експонатів. Як розповів виданню “Локальна історія” голова Національної спілки художників України Костянтин Чернявський, на момент бомбардування в музеї не було оригіналів робіт Куїнджі, тільки копії авторства Андрія Яланського та Олександра Ольхова

Інтер’єр музею. Фото: zruchno.travel

Водночас там зберігали роботи інших відомих українських художників, зокрема Івана Айвазовського, Миколи Глущенка, Тетяни Яблонської, Михайла Дерегуса, Андрія Коцки, Миколи Бендрика, Леоніда Гаді, а також сучасних живописців Василя Коренчука, Олександра Бондаренка, Людмили Масальської, Олега Ковальова, Володимира Харакоза.

Були в музеї й роботи Сергія Баранника – він голова маріупольської організації Національної спілки художників України, який залишився в Маріуполі. Колеги втратили з ним зв’язок 3 березня. 

Серед експонатів також було чимало предметів, пов’язаних з життям та творчістю Куїнджі: світлини, документи, особисті речі художника, зокрема 200-річна купіль, в якій хрестили художника. 

Відвідувачки в Художньому музеї імені Архипа Куїнджі в Маріуполі. Фото: Аліна Комарова

Нині про долю експонатів нічого не відомо. Також немає й фотографій зруйнованої будівлі. 

Унаслідок російського вторгнення в Україну постраждало чимало культурних пам’яток, зокрема, на Донеччині: церква Святого Миколая Чудотворця у Волновасі, Донецький обласний драматичний театр, Святогірська Свято-Успенська лавра та церква Казанської Божої Матері в Мар’їнці. 

Міністерство культури та інформаційної політики веде перелік зруйнованих та пошкоджених пам’яток по всій Україні, а ви можете не тільки переглянути його за покликанням, але й допомогти фіксувати такі злочини російських окупантів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter