Росіяни викрали та, ймовірно, катують заступника гендиректора ЗАЕС із персоналу Валерія Мартинюка

Дата: 11 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Вчора, 10 жовтня, російські окупанти викрали заступника генерального директора Запорізької АЕС із персоналу Валерія Мартинюка і тримають його в невідомому місці, ймовірно застосовуючи методи катування та залякування.

Про це повідомили в НАЕК “Енергоатом”.

Фото: “Енергоатом”

“Таким чином росіяни намагаються отримати вкрай необхідну їм інформацію про особові справи працівників Запорізької АЕС, щоб якнайшвидше змусити український персонал працювати на “Росатом”. Окупанти в прямому сенсі застосовують тортури до атомників ЗАЕС, не цураючись найжорстокіших знущань”, – йдеться в повідомленні.

Компанія “Енергоатом” звернулася до генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі й усієї світової спільноти із закликом залучити всі можливі заходи для негайного звільнення Валерія Мартинюка з полону російських окупантів та повернення його до виконання посадових обов’язків.

“Свавілля загарбників на Запорізькій АЕС треба якомога швидше зупинити! Для цього необхідно створити зону ядерної безпеки навколо ЗАЕС і повернути її під повний контроль України”, – написали вони.

Водночас на російському пропагандистському каналі “Вести” вийшов сюжет, у якому стверджується, що Мартинюк “саботував” роботу колективу станції, вмовляючи працівників звільнитися та виїхати на підконтрольну Україні територію. На відео присутній і сам Мартинюк, який, як стверджує кореспондентка “Вестей”, “дає свідчення російським фахівцям”.

Раніше ZMINA писала, що ввечері 30 вересня, близько 16:00, окупаційний патруль затримав генерального директора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова дорогою від станції до Енергодара. Автівку зупинили, його самого силоміць затримали та зі зав’язаними очима відвезли в невідомому напрямку. Чоловіка звільнили з російського полону 3 жовтня. 

Нагадаємо, що в Україні запустили кол-центр для консультативної допомоги працівникам атомної електростанції, які опинилися на тимчасово окупованій Росією території. 

Звернутися до кол-центру можна за номерами: (044) 206-97-03, (050) 364-97-59. Крім того, всі, хто потребує консультацій, можуть залишити повідомлення в усіх месенджерах за вищезазначеним номером мобільного телефону або надсилати питання на електронну пошту supportznpp@direcy.atom.gov.ua.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter