Росіяни вербують бойовиків з Сербії, а допомагає у цьому син Мілошевича

Дата: 06 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Російська влада вербує бойовиків з Сербії для участі у війні проти України, а допомагають у цьому громадяни Сербії та син експрезидента Югославії Слободана Мілошевича Марко.

Про це йдеться у розслідуванні “Російської служби BBC”. 

Графіті з логотипом ПВК “Вагнер” у Белграді, яке замалювали написом “Ні війні”. Фото: Дарко Воїнович

Про участь деяких сербів у війні в Україні на боці Росії було відомо ще з 2014-го. Такі дії заборонені законодавством країни, а тому викритих на таких поїздках судять.

Нова хвиля повідомлень про громадян Сербії на війні в Україні стала з’являтись у 2022 році. Нині сербські бойовики відкрито розповідають про свою участь на ефірах у пропагандиста Володимира Соловйова

Сербів, як з’ясували журналісти, оформлюють через військкомати Підмосков’я, а також видають їм російське громадянство, щоб ті уникнули кримінального переслідування на батьківщині. У вербуванні бере участь громадянин Сербії Давор Савічич, який у 2014 році формував взвод сербів у складі ПВК “Вагнер”, втім, тоді ж переконував журналістів у тому, що поїхав до РФ на заробітки.  

За даними розслідувачів, Савічич заявив, що готовий до осені 2023-го сформувати повноцінну сербську бригаду, до якої увійдуть до тисячі громадян Сербії. До вербування також залучені підсанкційний в Україні байкер Олександр Золдостанов (“Хірург”) та син колишнього президента Югославії Марко Мілошевич.

Олександр Золдостанов, Марко Мілошевич та Давор Савічич

Останній мешкає у РФ кілька десятків років та має, за словами журналістів, гарантувати сербським бойовикам, що Росія виконає всі домовленості. Мілошевич міг отримати у 2014-му російське громадянство, а на батьківщині його звинувачують у контрабанді та погрозах вбивством. 

Бойовики з ПВК “Вагнер” наприкінці минулого року почали відкрито кликати громадян Сербії на війну проти України, тож сербська влада нагадувала про покарання у 10 років в’язниці за найманство. Нині сербські суди засудили не менше 30 громадян за участь у війні в Україні на боці Росії. 

Група українських та сербських активістів цього року подали кримінальну скаргу державному прокурору Сербії щодо вербування на війну в Україну. У позові згадували посла Росії в країні Олександра Боцан-Харченка та керівника сербського державного агентства з питань безпеки та інформації, колишнього міністра внутрішніх справ Олександра Вуліна

Нагадаємо, що торік депутати Європейського парламенту виступили з пропозицією внести ПВК “Вагнер” до списку терористичних організацій, а британські юристи вже позиваються щодо “вагнерівців” за тероризм і воєнні злочини в Україні.

На війну “вагнерівці” вербують російських в’язнів, які, якщо виживають, отримують “помилування”, медаль “За відвагу” та їдуть додому за пів року. Серед звільнених таким чином, наприклад, росіянин, який забив каменем знайомого на відпочинку, чоловік, що почав грабувати ще в 5-му класі школи, а також “ветеран”, який убив власну бабцю-ветеранку Другої світової через квартиру. 

Детальніше про них ви можете прочитати за посиланням

Фотографія обкладинки: The Telegraph 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter