Росіяни у Криму заборонили приватним клінікам проводити аборти

Дата: 09 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму приватним клінікам заборонили проводити операції з переривання вагітності. 

Про це розповів так званий “міністр охорони здоров’я” півострова Костянтин Скорупський.

Ілюстраційне зображення. Фото: Amy Braunschweiger \ Human Rights Watch

Окупаційний посадовець, розповідаючи про обмеження прав жінок, наголосив, що адміністраціям клінік “запропонували зробити свій внесок у покращення демографічної ситуації”. 

“Сьогодні усі приватні клініки Криму офіційно повідомили МОЗ регіону про свою добровільну відмову від надання послуг із переривання вагітності”, – каже Скорупський. 

Жінки у Криму все ще мають можливість перервати вагітність, втім, зробити це можна лише у державних клініках, а перед цим вислухати настанови від окупаційних посадовців про соціальну підтримку дитинства. Усе це називають “доабортною консультацією”, й лише цього року на окупованому півострові через такі розмови вимушено пройшли понад тисяча жінок. Щонайменше 219 з них під тиском відмовились від аборту. 

У Росії, яка окупувала Крим, вже не перший рік обговорюють те, як можна обмежити репродуктивні права жінок. Нині вже у двох російських регіонах ввели покарання за “схиляння” до аборту, а російські посадовці роздумають над тим, щоб заміжні жінки були зобов’язані питати дозволу на аборт у чоловіка. Активно у просуванні таких ідей допомагає РПЦ. 

В Україні повнолітня жінка за власним бажанням може перервати вагітність при терміні до 12 тижнів, а до 22 тижнів – за медичними показами, коли є загроза життю як матері, так і дитини. Лікарі не мають права відмовлятися від участі в перериванні вагітності у зв’язку з релігійними чи етичними міркуваннями, бо у цей час вони виконують свої професійні обов’язки.

Нагадаємо, що доступ до абортів є одним з важливих елементів забезпечення права на захист репродуктивного здоров’я жінки, а тому Всесвітня організація охорони здоров’я наполягає – держави мають гарантувати доступ до безпечної допомоги щодо переривання вагітності для кожної жінки, яка цього потребує. 

Попри це, в Україні є ті, хто хоче обмежити право українок на аборт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter