Росіяни судять колишнього поліціянта Олексія Кириченка з Запорізької області за нібито вбивство колаборанта Івана Сушка

Дата: 29 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Колишнього поліціянта та мешканця селища Михайлівка Запорізької області Олексія Кириченка росіяни викрали з власного будинку 23 серпня 2023 року. Наразі його незаконно утримують у вʼязниці у селищі Приазовське Запорізької області. Деякий час він перебував у Сімферопольському СІЗО №2, але потім його знов перевезли до окупованої частини Запоріжжя. Разом з чотирма іншими односельцями Олексія звинувачують у нібито вбивстві самопроголошеного голови окупаційної адміністрації Івана Сушка.

 Про це Медійній ініціативі за права людини розповіла сестра Олексія Кириченка Людмила.

За словами Людмили, до війни Олексій працював у поліційному відділку Михайлівки. Після окупації населеного пункту чоловік відмовився співпрацювати з росіянами. Попри це його звільнили з українських правоохоронних органів.

Сестра пригадує, що 23 серпня 2023 року російські військові вдерлися до оселі Олексія, провели там обшук, вилучили всі документи та вивезли чоловіка у невідомому напрямку.

Вивели у тому, у чому був, накинувши мішок на голову. І повезли”, – переказує свідчення інших Людмила.

Вона зазначає, що після викрадення брата росіяни знову приїжджали до нього додому. Цього разу вони забрали USB­-флешку та коробку з-під стільникового телефону.

У грудні Людмилі повідомила про долю Олексія мати іншого заручника Кремля. За її інформацією, росіяни звинуватили Олексія у вбивстві колаборанта, голови окупаційної адміністрації Івана Сушка. До російського вторгнення Сушко працював тамадою на весіллях та двічі безрезультатно балотувався до Михайлівської сільради від “Партії регіонів”. 24 серпня 2022 року внаслідок підриву його машини Сушко загинув.

Самопроголошений голова Михайлівки Іван Сушко, якого підірвали 24 серпня 2022 року. Фото: соцмережі

На думку Людмили, у грудні Олексія незаконно утримували в селищі Приазовське Запорізької області. Потім на зв’язок з нею вийшов державний російський адвокат, який повідомив жінці, що її брат сидить у “гарних умовах”, але не уточнив, де саме. Пізніше він написав, що Олексій почав себе якось “дивно поводити” і навіть нібито сам “скинувся” з двоярусного ліжка. Під час падіння він розбив голову і через це його відвезли до Криму на психіатричну експертизу. Тобто від середини грудня до 19 березня чоловіка незаконно утримували в Сімферопольському СІЗО №2. Пізніше росіяни повернули Олексія до Приазовська.

У грудні 2023-го окупанти судили за вбивство Сушка п’ятьох мешканців села, серед яких був Олексій. Їх звинуватили у нібито “скоєнні теракту за попередньою змовою”.

Під час судового засідання Кириченко мав змогу поспілкуватись з батьком та тіткою. За словами рідних, він виглядав схудлим, а на зап’ястках у нього були синці від кайданків. Олексій їм сказав, що працівникам пенітенціарної установи наказали “підготувати” їх до суду, щоб вони виглядали пристойно, оскільки на слухання справи мали приїхати московські посадовці.

Людмила зазначає, що її брат ніколи не товаришував з іншими “фігурантами справи”.

Друге судове засідання у справі Олексія відбулося у Сімферополі в січні 2024 року. На ньому не був присутній адвокат Кириченка. Там йому знову продовжили термін ув’язнення.

Рідним Олексія небагато відомо про саму справу, вони лише знають, що росіяни не мають доказів причетності Кириченка до вбивства Сушка. Також, за їхньою інформацією, Олексія хочуть перевезти до Ростова.

Батько чоловіка розповідає, що син перебуває у важкому фізичному та емоційному стані.

Починаючи з січня 2024 року, родина Кириченків постійно надсилає Олексію передачі та листи. Але тюремна адміністрація не завжди передає їх.

Наразі Кириченки шукають адвоката для Олексія, однак правники, до яких вони зверталися, не поспішають братися за цю справу. Основні причини – резонансність та стаття, за якою незаконно судять українця.  

Щоб якнайшвидше звільнити Олексія, родина співпрацює з українськими та міжнародними правоохоронними органами та правозахисними організаціями.

Нагадаємо, учасника АТО Юрія Пономарьова еленерівці викрали 28 травня 2022 року із села Гончарівка Луганської області, де він тимчасово проживав. Спочатку чоловіка утримували в Луганському СІЗО, а потім перевезли до виправної колонії №3 в місті Димитровград Ульяновської області. Перед етапуванням до Росії Юрія засудили до п’яти з половиною років ув’язнення за статтею 205 кримінального кодексу РФ про тероризм.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@zmina.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter