Росіяни не повернули в Україну тіло журналістки Рощиної під час обміну 18 жовтня

Дата: 21 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Тіло журналістки Вікторії Рощиної, яка померла в російському полоні, не повернули до України в межах обміну 18 жовтня.

Про це повідомив Суспільному представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко.

Вікторія Рощина. Фото із соцмереж

“Саме 18-го числа тіло Вікторії передане в рамках репатріації не було. Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими робить все можливе і неможливе для того, щоб ми змогли отримати всі відповіді на питання, які всіх в нашому суспільстві хвилюють”, – сказав Яценко.

За його словами, наразі зарано говорити про причини смерті журналістки, зокрема чи були до неї застосовані тортури.

“Почалася робота відразу після повідомлення про смерть Вікторії Рощиної щодо репатріації тіла. Ця робота ведеться. На жаль, це все залежить від протилежної сторони, тому точної дати репатріації, ми сказати, на жаль, не можемо”, – додав він.

Петро Яценко вважає, що Росія може затягувати репатріацію, щоб приховати сліди ймовірного злочину.

Нагадаємо, про смерть Вікторії стало відомо 10 жовтня. Інформація про смерть журналістки надійшла батькові Рощиної Володимиру від російських офіційних осіб. Пізніше інформацію підтвердила українська сторона.

Журналістка була в списках на обмін. Її мали етапувати з Таганрога до московського СІЗО “Лефортово”. Наразі її смерть підтверджена, але точні обставини невідомі.

Після цього українські журналісти та медійники закликали міжнародну спільноту до рішучих та негайних дій у зв’язку з убивством української журналістки Вікторії Рощиної в російському полоні.

Нагадаємо, 16 березня 2022 року стало відомо про затримання журналістки. Її утримували представники російської Федеральної служби безпеки. Тоді вона перебувала в окупованому Бердянську. 22 березня російські військові звільнили Рощину з полону, змусивши записати відео із запереченням претензій до спецслужб РФ. 

3 серпня 2023 року родичі та друзі втратили зв’язок з журналісткою. Вона зникла безвісти під час поїздки на тимчасово окуповані території. 

Вікторія Рощина працювала на hromadske, пізніше публікувалася в “Українській правді” та “Радіо Свобода”. Також вона співпрацювала з Українським радіо, “UA: Перший” та “Цензор.нет”. У 2022-му отримала нагороду Міжнародного жіночого медійного фонду “За мужність у журналістиці”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter