Росіяни катують у Сімферопольському СІЗО №2 братів Ахтемових

Дата: 12 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У сімферопольському СІЗО №2 росіяни застосовують тортури до кримських політв’язнів – першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та активістів братів Ахметових.

Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров та дружина політв’язня Нарімана Джеляла Левіза Джелялова

Сімферопольське СІЗО №2

Джерело  Рефата Чубарова повідомило йому, що росіяни з адміністрації Сімферопольського СІЗО-2, куди помістили Нарімана Джеляла, Асана Ахтемова та Азіза Ахтемова, побоюються застосовувати фізичне насильство до Нарімана через його міжнародну популярність, але катують Асана та Азіза.

Чубаров звернувся із закликом поділитися списком співробітників Сімферопольського СІЗО-2.

“Ми докладемо всіх зусиль, щоб знайти і покарати кожного з цих катів”, – заявив кримськотатарський політик.

У травні повідомлялося, що після переведення у Сімферопольський СІЗО №2 росіяни відмовилися видавати Наріману Джелялу його ліки проти болю у хребті.

Напередодні Левіза Джелялова повідомила, що кримськотатарських активістів Асана та Азіза Ахтемових, засуджених на 15 та 13 років позбавлення волі, перевели до нового слідчого ізолятора в Сімферополі №2.

Брати Ахтемови

У кримських татар вилучили особисті речі: документи, харчові продукти, одяг, ліки та змушують заучувати гімн Росії.

За її словами, у СІЗО-2 суворіші умови утримання в порівнянні із СІЗО-1, де активісти утримувалися з вересня 2021 року. У камерах із шостої ранку до десятої години вечора не можна сидіти й лежати на спальному місці. Ув’язненим забороняють дивитися в очі співробітникам СІЗО та змушують заучувати гімн Росії.

“За будь-яке невиконання цих вимог з боку працівників СІЗО було покарання у вигляді простою в незручній для тіла позі, а саме в зігнутому положенні під кутом 90 градусів головою вниз і руками вгору за спиною. Або ж люди зазнають жорсткого морального чи психологічного тиску”, – розповіла Левіза Джелялова.

Через такий режим в Асана Ахтемова загострився біль у спині. Адвокати політв’язнів звернулися до адміністрації СІЗО, вказавши на проблеми з медичним лікуванням та побутовими умовами утримання.

Азіз та Асан Ахтемови – кримськотатарські активісти. Азіз Ахтемов брав участь у громадських ініціативах, спрямованих на соціальний та культурний розвиток кримських татар. До арешту ремонтував автомобілі на станції технічного обслуговування.

Його родич Асан Ахтемов у минулому працював журналістом, помічником редактора кримськотатарської газети “Авдет”. Він також був співорганізатором шахового турніру в Криму “Алтин тамґа” та учасником громадської організації “Nefes”, співорганізатором щорічної акції онлайн-диктанту з кримськотатарської мови.

Нагадаємо, що 3 та 4 вересня 2021 року співробітники незаконного “управління ФСБ” в Криму провели п’ять обшуків на півострові, після яких затримали й повезли в невідомому напрямку п’ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джеляла, Шевкета Усеїнова та Асана Ахтемова. Родичі та адвокати затриманих подали заяви до різних де-факто правоохоронних органів, однак жоден з них тоді не повідомив про місце перебування зниклих.

Увечері 4 вересня 2021 року стало відомо, що всі затримані перебували в будівлі “ФСБ”. Згодом з’явилась інформація, що до Асана та Азіза Ахтемових застосовували тортури.

Російські силовики звинуватили Асана й Азіза Ахтемових та Нарімана Джеляла в порушені ст. 281 (“диверсія”), ст. 222.1 (“незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв”) та ст. 226.1 (“контрабанда вибухових пристроїв”) КК РФ. Усі звинувачення мають формулювання “злочин, скоєний організованою групою осіб”.

За версією ФСБ, 23 серпня 2021 року обвинувачені навмисне встановили на газопровід у селі Перевальне Сімферопольського району вибуховий пристрій, пошкодивши його. Це нібито призвело до того, що газопостачання в селі було перерване, що позначилося на роботі соціальних установ та завдало збитків у розмірі 105 тисяч рублів.

7 вересня 2021 року ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо начебто причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим переконане, що цю кримінальну справу Росія ініціювала через участь Нарімана Джеляла в тогорічному саміті Кримської платформи.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.
 
За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
22 квітня заступник глави МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter