Росіяни депортували понад 19 тисяч дітей та більш ніж 27 тисяч дорослих українців – Омбудсман

Дата: 31 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни депортували понад 19 400 українських дітей. Це приблизна кількість тих, кого вдалося ідентифікувати. Насправді ця цифра набагато більша, адже досі не відомо скільки окупанти вивезли дітей з тимчасово окупованих територій України.

Про це під час конференції до Міжнародного дня захисту дітей “UА: Війна. Недоспівана колискова” повідомив Омбудсман Дмитро Лубінець.

Росія вивозить жителів Херсона з дітьми до Криму. Джанкой, 2 листопада 2022 року

За його словами, зараз українській владі відомо про 19 453 вивезених дітей.

“Скільки вивезли з тимчасово окупованих територій, невідомо, коли деокупують, цифра буде більшою“, додав омбудсман.

Також він додав, що російські окупанти депортували понад 27 тисяч дорослих цивільних.

Відомо, що через територію Білорусі, за безпосередньої участі влади РБ відбувалося примусове переміщення як українських дітей і цивільних заручників, так і військовополонених.

Водночас українська влада розраховує на повернення великої кількості викрадених дітей, оскільки допомогу в їх поверненні запропонували міжнародні організації та низка омбудсманів.

“Це те, що можна сказати публічно. Ми напряму не спілкуємося з представниками РФ. Ми бачимо, що у нас є позитивні моменти й ми повертаємо дітей. Деталі не розкриваємо. Ми хочемо, щоб цей посередник допоміг нам повернути велику кількість дітей і саме зараз він над цим працює”, – зазначив Лубінець.

Дмитро Лубінець

Разом з тим радниця-уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук заявила, що приблизно 200–300 тисяч дітей залишаються в Росії та Білорусі, їх постійно перевозять.

За даними РФ, там 700 тисяч дітей. Після повернення вони проходять медичну реабілітацію”, сказала вона.

За словами Герасимчук, Україні вдалося повернути 371 дитину.

Раніше ZMINA повідомляла, що за даними з відкритих джерел у РФ, росіяни вивезли 744 тисячі дітей. У Європарламенті вважають, що з 2014 року росіяни депортували до 300 тисяч українських дітей.

Деякі з тих, кого вдалося повернути до України, розповідають про знущання та погрози відправити до божевільні, про жахливі умови перебування в так званих “таборах”, про ідеологічне перевиховання та про те, що адміністрація та вихователі ставляться до них, як до тварин.

Нагадаємо, у Росії у спеціальному банку даних про дітей-сиріт та дітей, що залишилися без піклування батьків, за час повномасштабного російського вторгнення з’явилось майже 2,5 тисячі дітей-сиріт, яких могли депортувати з України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter