Росія використовує цивільне населення Криму як “живий щит” – КримSOS

Дата: 22 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Росіяни повернулися до використання цивільного населення Криму як “живого щита”, так само як це було на початку окупації півострова та на новоокупованих територіях України.

Про це повідомив голова правління КримSOS Олексій Тільненко в ефірі Апостроф TV.

За його словами, наразі військові кораблі дуже часто підходять близько до пляжів для того, щоб не стати мішенню українських військових. 

Правозахисник нагадав, що розміщення військової техніки поблизу цивільних об’єктів та використання цивільного населення як “живого щита” є воєнним злочином та серйозним порушенням Додаткового протоколу Женевської конвенції щодо захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (ДП I). 

“Так і відбувається переміщення цього військового обладнання до місць, де велика кількість цивільного населення проживає і де поблизу розташовані різні цивільні об’єкти. Тобто відбувається переміщення техніки з окремих військових частин, які розміщені окремо, скажімо, де немає поруч жодних об’єктів, до тих, де поруч проживає якнайбільше людей”, – додав Тільненко. 

Як відомо, останніми тижнями в тимчасово окупованому Криму почали відбуватися вибухи поблизу та на території воєнних об’єктів. Вибухи призвели до транспортної кризи й посилення паніки серед місцевого населення та росіян, які перебувають на півострові. 

Напередодні Рефат Чубаров заявив, що Україна має знищити міст через Керченську протоку, яка є головним механізмом, що дозволяє Росії зберігати посилену військову присутність у Криму та завдавати ударів по материку.

Супутниковий знімок черги автотрафіку перед Кримським мостом 12 серпня 2022 року

Голова Меджлісу кримськотатарського народу радить росіянам, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Росією Криму, терміново виїжджати з півострова.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Як відомо, президент України Володимир Зеленський закликав цивільних мешканців на окупованих Росією територіях не наближатися до військових об’єктів і складів з боєприпасами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter