Росія в обхід санкцій ООН постачає нафту до Північної Кореї

Дата: 26 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Влада Росії в обмін на зброю, яку застосовує проти України, постачає до Північної Кореї нафту в обхід санкцій ООН. 

Про це розповідають в аналітичному центрі Royal United Services Institute. 

Порт Східний. Фото: вікіпедія

За словами дослідників, тільки із 7 березня щонайменше п’ять північнокорейських танкерів вирушили по нафтопродукти в порт Східний, розташований неподалік російського Владивостока. 

Такі постачання є порушенням санкцій ООН від 2017 року, накладених на північнокорейський режим за випробування ядерної зброї. Ці санкції підтримувала й російська влада. 

Північнокорейський корабель у російському порту

Раніше журналісти з посиланням на джерела в розвідках країн-союзниць США розповідали, що Росія дозволила КНДР в обмін на зброю розблокувати заморожені активи на мільйони доларів і, ймовірно, отримати доступ до міжнародних банківських мереж, що порушує інші накладені ООН санкції. 

Вперше ООН наклала санкції на КНДР 2006 року й відтоді робила це ще кілька разів. Російська влада відкрито казала, що порушуватиме обмеження. 

В обмін на нафту північнокорейський режим постачає до РФ зброю, якою обстрілюють цивільні міста. Слідчі налічили вже щонайменше 24 північнокорейські ракети, що запустили по Україні. Саме північнокорейська ракета могла стати причиною появи величезної вирви на Київщині після російської атаки в ніч на 15 лютого. 

Воронка, ймовірно, від вибуху північнокорейської ракети на Київщині. Фото: Thomas Peter / Reuters

Нагадаємо, що Росія порушує не лише санкції ООН щодо Північної Кореї.

Попри заяви російської влади про повну ліквідацію своїх запасів хімічної зброї РФ продовжує виробляти таку зброю та активізувала її застосування проти українських військових на фронті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter