Слідчі нарахували вже 24 північнокорейські ракети, що росіяни запустили по Україні

Дата: 16 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Під час ракетних обстрілів України російські військові використали вже щонайменше 24 балістичні ракети північнокорейського виробництва. 

Про це розповів генеральний прокурор України Андрій Костін, якого цитує “Інтерфакс-Україна”. 

Ілюстраційне зображення пуску північнокорейської ракети. Фото: “Мілітарний”

Ймовірно, мова йде про ракети Kn-23/24. 

Костін додав, що загалом із 30 грудня 2023-го до 7 лютого 2024 року росіяни завдали щонайменше 12 ударів по семи регіонах України такими ракетами. 

“Ми говоримо про Запоріжжя, Київ (три атаки), Харків (дві атаки) та міста і села в Кіровоградській, Полтавській, Донецькій, Дніпропетровській областях. Ці обстріли вбили 14 цивільних, іще понад 70 дістали поранення”, – говорить очільник ОГП.

Наймасованішою атакою з використанням північнокорейських ракет є російській обстріл 7 лютого 2024 року, коли гатили по Києву (однією ракетою), Павлограду і Харкову (двома ракетами по кожному місту). Удар, що заподіяв найбільше жертв серед цивільного населення, стався 2 січня 2024 року по Харкову: тоді внаслідок обстрілу центральної частини міста загинули троє людей і 64 дістали поранення.

Костін каже, що згідно з попереднім аналізом, ракети містять фугасні бойові частини потужністю 500–1000 кілограмів у тротиловому еквіваленті, а максимальна зафіксована дальність пуску – до 650 кілометрів. 

“За попередніми даними, ударів було завдано з території Воронезької області в Росії”, – уточнив генпрокурор.

Втім, точність північнокорейських ракет викликає запитання.

“Із 24 випущених ракет відомо про два порівняно точних влучання: НПЗ у Кременчуку і технічна територія аеродрому “Канатове”. Решта ракет влучили на значній відстані одна від одної – до кількох кілометрів і більше — або вибухнули в повітрі, або вразили житлові квартали в Харкові”, – сказав Костін.

Нагадаємо, що інформація про постачання зброї режимом КНДР до путінської Росії з’явилася ще 2022 року, але тоді джерела повідомляли, що Кім Чен Ин озброює лише найманців з ПВК “Вагнер”. Уже цього року підтвердження застосування північнокорейських балістичних ракет в Україні отримали США.

Понад чотири десятки країн занепокоєні наслідками співпраці режиму Путіна та Кіма для безпеки світу. 

Путін допомагає режиму Кіма обходити санкції ООН, які Росія сама підтримувала

Фотографія обкладинки: defence-ua.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter