Росія продовжує виробляти хімічну зброю та активніше застосовує її на фронті

Дата: 25 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Попри заяви російської влади про повну ліквідацію своїх запасів хімічної зброї, Росія продовжує виробляти таку зброю та активізувала її застосування проти українських військових на фронті. 

Про це розповів представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки капітан Андрій Рудик у Military Media Center.

Ще у 2017 році російська влада повідомила, що нібито знищила усі запаси хімічної зброї, на виконання Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та про її знищення. Російська пропаганда тоді представляла це як “історичну подію”, бо запаси ліквідували навіть раніше запланованого строку. 

Вже за три роки російські спецслужби отруїли опозиціонера Олексія Навального хімічною речовиною “Новачок”, а Україна та ще пів сотні країн марно закликали розслідувати це. 

З 2014-го епізодично, а під час повномасштабного вторгнення вже масово почали фіксувати випадки застосування росіянами аерозольних гранат та інших боєприпасів з отруйними речовинами. До прикладу, за неповний січень 2024 року таких випадків нарахували вже 81. Якщо ж казати про період від початку повномасштабного вторгнення, то загалом зафіксували понад шість сотень таких атак. 

За словами представника Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки капітана Андрія Рудика, серед застосованої за останні місяці на фронті хімічної зброї знайшли нові типи гранат, заборонені Женевським протоколом про застосування на війні задушливих, отруйних або інших подібних газів. 

До цього росіяни скидали гранати К-51 та РГР подразливої дії.

“У грудні вперше зафіксовано застосування гранати РГ-Во. Ця граната містить хлорацетофенон. Це речовина задушливої дії, заборонена Женевським протоколом про застосування на війні задушливих, отруйних або інших подібних газів”, – каже Рудик. 

У центрі припускають, що в разі потрапляння в приміщення або бліндаж достатньо 5 хвилин, аби вбити там людей.

Рудик також зазначив, що досліджений представниками центру зразок росіяни виготовили у 2023 році на заводі, що працює ще з часів Радянського Союзу.

“Таким чином, у 2017 році Росія збрехала про виконання взятих на себе зобов’язань відповідно до Конвенції про заборону хімічної зброї 1993 року”, – констатував він. 

Нагадаємо, що російський офіцер, який брав участь у повномасштабному вторгненні в Україну та зміг втекти з Росії за кордон, розповів, як обстрілював позиції українських бійців снарядами з хлорпікрином. 

Детальніше про те, які заборонені засоби та методи ведення бойових дій Росія використовує у війні проти України, можна прочитати за посиланням

Фотографія обкладинки: Atlantic Council

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter