Російський офіцер, яких втік з РФ, розповів, як українських військових обстрілювали на фронті хімічною зброєю

Дата: 17 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Російський офіцер, який брав участь у повномасштабному вторгненні в Україну та зміг втекти з Росії за кордон, розповів, як взимку 2023 року він разом з іншими російськими військовими обстрілював позиції українських бійців снарядами з хлорпікрином. 

Монолог росіянина опублікувала “Нова газета Європа”. 

 У інтерв’ю чоловіка представили як Артема, не зазначивши, в яку саме країну він зміг втекти. В Україні він перебував, судячи з його розповіді, на окупованій Луганщині. 

“Взимку 2023-го привезли хімічні боєприпаси. Їх спеціально завезли, щоб ми обстрілювали українських військових та змусили вийти з окопів на відкриту місцевість… Зарин – стара суміш, ще часів Першої світової. Зараз хлорпікрин зазвичай використовують. Навіть наші, коли обстрілювали у протигазах, відчували задуху. Командири та політруки казали, що ми обстрілюємо “укрофашистів”, – говорить росіянин. 

Українські посадовці та військові вже неодноразово казали про застосування хімічної зброї російськими військовими, наприклад, на Запоріжжі та Херсонщині. 

Навесні 2022-го президент Володимир Зеленський застерігав росіян від використовування хімічних боєприпасів, а президент Польщі Анджей Дуда казав, що якщо Росія застосує хімічну зброю, то НАТО може переглянути своє рішення не втручатися у воєнний конфлікт.

Нагадаємо, що ZMINA розповідала, які заборонені засоби та методи ведення бойових дій Росія використовує у війні проти України. 

Фотографія обкладинки: Gavriil Grigorov

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter