Росія та Україна тимчасово зупинили розслідування вбивства кримчанина Решата Аметова – активіст

Дата: 16 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Розслідування викрадення і вбивства кримського татарина Решата Аметова, якого називають першою жертвою російської окупації Криму, тимчасово зупинили як російське слідство в окупованому Криму, так і українське на материковій частині України.

Про це повідомляє кримськотатарський активіст Заїр Смедля, пише громадська ініціатива “Кримська солідарність”

Заїр Смедля

“Ні ті, ні інші слідчі органи не можуть завершити ці дії, бо не доставлені в слідчі органи винні в злочині. Тобто слідство зробило свій висновок, оголосило підозру. Далі цього поки жодних дій немає. Усім відомі прізвища злочинців”, – сказав він.

На думку активіста, “якщо влада зацікавлена в чесному й об’єктивному розслідуванні цього злочину, вона повинна знайти способи доставлення цих злочинців, провести слідчі дії, передати справи в суд і притягнути винних до відповідальності”.

Активіст вказав, що викрадення і вбивство Решата Аметова в Криму не поодинокий подібний випадок на півострові.

“Це і Ервін Ібрагімов, і Сейран Зінедінов, і син із племінником Абдурашита Джеппарова, й інші люди. Ні рідним, ні близьким невідомо достеменно, де перебувають ці викрадені люди. Хоча це робили публічно, для того щоб усі бачили, що не підкорятися в цій ситуації небезпечно. Сьогодні ті ж самі судові справи, це продовження тих самих акцій залякування. Тепер намагаються навішати ярлик екстремістів і терористів і засуджують до тривалих термінів ув’язнення”, – додав Заїр Смедля.

Нагадаємо, у березні 2014 року 39-річний житель сімферопольського мікрорайону Мар’їне, батько трьох дітей Решат Аметов вийшов з дому і більше не повернувся. Відеокамери зафіксували його, коли він проводив одиничний пікет проти окупації Криму російськими військами, на площі Леніна перед будівлею уряду Криму. На відео зафільмований момент, коли кілька представників “самооборони Криму” скручують йому руки й саджають в автомобіль.

Через два тижні Аметова знайшли мертвим у полі біля села Земляничне Білогірського району. На тілі чоловіка були виявлені численні сліди тортур, голова була обв’язана клейкою стрічкою, а поруч знайшли наручники. Причиною смерті, як встановили пізніше, стало ножове поранення в око.

Прокуратура АР Крим 10 вересня 2019 року повідомила про розкриття вбивства Решата Аметова. Поліція Автономної Республіки Крим оголосила в розшук двох учасників “самооборони Криму” і колишнього військовослужбовця Збройних сил Росії за підозрою у викраденні та вбивстві кримськотатарського активіста Решата Аметова. Утім, згодом Інтерпол відмовився оголошувати в розшук трьох підозрюваних.

Підозрювані у вбивстві Решата Аметова

У лютому 2020 року прокурор АРК Ігор Поночовний повідомив, що Інтерпол блокує запити України про розшук підозрюваних у воєнних злочинах, злочинах проти основ національної безпеки та загальнокримінальних злочинах. 

У квітні 2020 року Українська Гельсінська спілка з прав людини надіслала Європейському суду з прав людини додаткову інформацію, яку вона отримала в справі про викрадення і вбивство Решата Аметова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter