Інтерпол повністю блокує розшук причетних до злочинів у Криму підозрюваних – прокурор АРК

Дата: 26 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Інтерпол відмовляється розшукувати причетних до злочинів на території тимчасово окупованого РФ Криму.

Про це повідомив керівник прокуратури Автономної Республіки Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний під час телемарафону до Дня опору окупації Криму.

Прокурор заявив, що процедуру в національному законодавстві щодо спеціального досудового розслідування прописано абсолютно недосконало, але найбільшою проблемою він назвав позицію самого Інтерполу. Відомство під різними приводами й мотивами відмовляється розшукувати людей, які причетні до тих чи інших злочинів, скоєних у Криму.

Відмови стосуються воєнних злочинів, злочинів проти основ національної безпеки та загальнокримінальних злочинів.

“Тобто абсолютний бойкот будь-яких ініціатив щодо міжнародного розшуку злочинців, які скоїли злочини в Криму, оголошений Інтерполом. Неофіційно, звичайно”, – сказав прокурор.

У справі 26 лютого українські слідчі зафіксували порушення права на справедливий суд, інституційні порушення, оскільки справу розглядав “суд”, який не мав діяти на тимчасово окупованій території. 

Так, до прикладу, прокуратура АРК встановила 29 причетних до переслідування Ахтема Чийгоза осіб у так званій справі “26 лютого”, зокрема, “слідчих” Слідчого комітету, “суддів” та “прокурорів”. З них тільки стосовно семи осіб направили до суду справи в порядку спеціального досудового розслідування.  

Нагадаємо, у грудні 2019 року Інтерпол відмовився оголошувати в розшук трьох підозрюваних у вбивстві кримчанина Решата Аметова, закатованого під час захоплення Росією півострова у 2014 році.

Інтерпол відмовився коментувати виданню ZMINA таку практику.  

“Загальний секретаріат Інтерполу не арештовує фізичних осіб та не проводить розслідувань. Цим займаються національні органи поліції. Якщо та коли одна з 194 країн-членів Інтерполу ділиться інформацією із Загальним секретаріатом у Ліоні щодо розслідувань та фізичних осіб, то ця інформація лишається у власності цієї країни. Інтерпол тому не коментує певні справи та особистостей за виключенням спеціальних обставин та за погодженням країни-члена Інтерполу, якого ця справа стосується”, – мовиться у відповіді Інтерполу. 

Напередодні Адвокатська дорадча група заявила, якщо у березні парламент не ухвалить у другому читанні законопроєкт про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв’язку зі здійсненням спеціального досудового розслідування, то троє головних обвинувачених у розстрілах під час Революції гідності уникнуть вироків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter