Якщо ВР не спростить заочне засудження у березні, обвинувачені у розстрілах на Майдані уникнуть вироків – правозахисники

Дата: 27 Лютого 2021
A+ A- Підписатися
Якщо у березні Верховна Рада не ухвалить у другому читанні законопроєкт про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв’язку зі здійсненням спеціального досудового розслідування, то троє головних обвинувачених у розстрілах під час Революції гідності уникнуть вироків.
 
Про це повідомляє Громадська організація “Адвокатська дорадча група”.
 
Ухвалення цього законопроєкту особливо критично для справи про вбивства 49 протестувальників та поранення понад 80 людей – 20 лютого 2014 року. Понад рік тому, п’ятьох обвинувачених беркутівців звільнили в межах обміну, двоє з них повернулися до України, ще троє – залишилися.
 
“Справа – розділена, фактично кастрована. У нас лишилося два обвинувачених, по інших трьох – справу зупинено, вона не розглядається. І якщо ми в розгляді до певного моменту дійдемо, вороття вже не буде”, – вважає адвокатка родин Героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська.
 
Часу, стверджує адвокатка, обмаль, якщо наступного місяця законопроєкт не ухвалять у другому читанні, то щонайменше ці троє уникнуть вироків.
 

Нагадаємо, проєктом пропонується внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України.

Зокрема, змінами до статті 281 пропонується визначити дві підстави для оголошення розшуку підозрюваного: якщо його місцеперебування невідоме, а також якщо підозрюваний ухиляється від явки на виклик слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду за умови його належного повідомлення про такий виклик та якщо існують обґрунтовані підстави вважати, що він виїхав та/або перебуває в іншій країні або на тимчасово окупованих територіях України.

Крім того, пропонується визначити можливість розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та його обрання за відсутності підозрюваного, обвинуваченого у разі наявності постанови про його розшук з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 281 КПК України.

Зміни передбачають, що у разі обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно підозрюваного, обвинуваченого у разі наявності постанови про його розшук з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 281 КПК України, строк дії ухвали не зазначається та розмір застави не визначається.

Підставами для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження пропонується визначити: ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду; винесення постанови про оголошення підозрюваного, обвинуваченого у розшук з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 281 КПК України.

Пропонується викласти у новій редакції абзац восьмий пункту 20-1 розділу ХІ “Перехідні положення”. Зокрема, поряд із вже наявною нормою про можливість завершення за правилами вказаного пункту кримінальних проваджень, які вже передані до суду, пропонується передбачити можливість завершити кримінальні провадження, у яких були винесені ухвали про здійснення спеціального досудового розслідування, проте вони не були ще передані до суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter