Росія створює власну систему пошуку забороненого контенту в інтернеті “Окулус”

Дата: 17 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Головний радіочастотний центр, підпорядкований Роскомнагляду, виділив 57,7 мільйона рублів (близько 945 тисяч доларів) на створення системи “Окулус”, яка за допомогою нейромереж аналізуватиме тексти, фотографії та відео на сайтах, у соцмережах та месенджерах щодо забороненої інформації.

Про це повідомляє видання Meduza.

Фото з відкритих джерел

У технічному завданні вказано, що “Окулусу” також потрібно шукати заборонений контент у “сценах, поєднаннях предметів, композиціях образів, осіб, статики та динаміки рухів”. Потужність системи має становити 200 тисяч зображень на добу, тобто два кадри або дві картинки за секунду.

До переліку забороненого контенту Роскомнагляд зарахував матеріали з ознаками екстремізму та тероризму, заклики до незаконних масових заходів, неповагу до влади, інформацію про способи самогубств та виготовлення наркотиків. Крім того, до цього переліку зарахували “ЛГБТ-пропаганду” та демонстрацію вживання тютюнової продукції.

Однак експерти вважають, що створити таку систему в такий короткий термін і за 58 мільйонів рублів неможливо.

Раніше ZMINA писала, що міністерство юстиції РФ внесло проєкт журналістських розслідувань Bellingcat та опозиційне видання The Insider до переліку “небажаних організацій”.

Крім того, Роскомнагляд зобов’язав російські пошукові системи маркувати онлайн-енциклопедію “Вікіпедія” як порушника закону за те, що вона публікує “неправду” про війну в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter