Bellingcat і The Insider внесли до списку “небажаних організацій” у Росії

Дата: 27 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції РФ внесло проєкт журналістських розслідувань Bellingcat та опозиційне видання The Insider до переліку “небажаних організацій”.

Про це стало відомо з інформації в телеграм-каналі російського мін’юсту.

Джерело: Bellingcat

“До переліку іноземних та міжнародних неурядових організацій, діяльність яких визнано небажаною на території РФ, внесено такі іноземні неурядові організації: Bellingcat Ltd. (Велика Британія); Stichting Bellingcat (Нідерланди); The Insider (Латвія); “Інститут правової ініціативи Центральної та Східної Європи” (CEELI Institute) (Чехія)”, – уточнили в повідомленні.

Рішення про надання їм такого статусу генпрокуратура РФ ухвалила 13 липня 2022 року.

Небажаним організаціям заборонено вести діяльність на території Росії під загрозою адміністративного і кримінального покарання. Роскомнагляд може вимагати від ЗМІ видалення публікацій на основі матеріалів небажаних організацій.

Визнавати організації небажаними в Росії почали ще 2015 року. Тоді Держдума ухвалила відповідні поправки до тамтешнього законодавства. “Небажаним” організаціям заборонено відкривати в країні структурні підрозділи, поширювати свої інформаційні матеріали, зокрема в інтернеті, й вести свої проєкти.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International назвала закон про “небажані” організації способом “очорнення незалежних НКО, позбавлення їх фінансування та накладення суворих покарань на їхніх членів”.

Нині в списку “небажаних організацій” перебуває 60 найменувань. Серед них – видання “Важливі історії” та міжнародне об’єднання журналістів-розслідувачів OCCRP.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що генеральна прокуратура РФ визнала “небажаною організацією” Кримську правозахисну групу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter