Генпрокуратура Росії визнала “небажаною” діяльність Bellingcat та The Insider

Дата: 15 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Генеральна прокуратура Росії визнала “небажаною” діяльність на території країни чотирьох іноземних неурядових організацій: Bellingcat Ltd. (Велика Британія), Stichting Bellingcat (Нідерланди), The Insider (Латвія), Інститут правової ініціативи Центральної та Східної Європи (CEELI Institute) (Чехія).

Про це повідомила російська інформагенція ТАСС.

Джерело: regnum.ru

У повідомленні уточнюється, що генпрокуратура визнала небажаною діяльність у РФ Bellingcat (визнане іноземним агентом) і The Insider (визнане іноземним агентом). Відомство скерувало інформацію про ухвалене рішення до міністерства юстиції Росії для внесення НУО до переліку небажаних.

Небажаним організаціям заборонено вести діяльність на території Росії під загрозою адміністративного і кримінального покарання. Роскомнагляд може вимагати від ЗМІ видалення публікацій на основі матеріалів небажаних організацій.

Визнавати організації небажаними у Росії почали ще 2015 року. Тоді Держдума ухвалила відповідні поправки до тамтешнього законодавства.  “Небажаним” організаціям заборонено відкривати у країні структурні підрозділи, поширювати свої інформаційні матеріали, зокрема в інтернеті, й вести свої проєкти.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International назвала закон про “небажані” організації способом “очорнення незалежних НКО, позбавлення їх фінансування та накладення суворих покарань на їхніх членів”.

Нині у списку “небажаних організацій” знаходяться понад півсотні найменувань. Серед них видання “Важливі історії” та міжнародне об’єднання журналістів-розслідувачів OCCRP.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що генеральна прокуратура РФ визнала “небажаною організацією” Кримську правозахисну групу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter