У Росії вирішили покарати Вікіпедію за “фейки” про війну в Україні

Дата: 20 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Роскомнагляд зобов’язав російські пошукові системи маркувати онлайн-енциклопедію “Вікіпедія” як порушника закону за те, що вона публікує “неправду” про війну в Україні.

Про це стало відомо з інформації на сайті російського регулятора.

Джерело: regscan.com

Згідно з текстом повідомлення, відтепер російські пошукові системи у видаванні мають позначати, що онлайн-енциклопедія “Вікіпедія” порушує законодавство Росії, відмовляючись видаляти “фейки про спецоперацію в Україні”. Про які саме статті йдеться, Роскомнагляд не уточнив.

“На інтернет-ресурсі Wikipedia залишається невидаленою низка матеріалів, визнаних забороненими, зокрема фейків про перебіг спеціальної військової операції на території України. У зв’язку з невиконанням обов’язку щодо видалення протиправної інформації Роскомнагляд ухвалив рішення про застосування примусового заходу у вигляді інформування пошуковими системами інтернет-користувачів про порушення іноземною особою російського законодавства”, – йдеться в повідомленні.

Раніше Роскомнагляд вимагав від Вікіпедії видалити статті англійською мовою про війну в Україні та рашизм – “2022 Russian invasion of Ukraine” та “Rashism”.

Також регулятор вимагав від проєкту видалити статті російською про воєнні злочини в Україні. Зокрема, це статті “Битва за Київ (2022)”, “Воєнні злочини в період вторгнення Росії в Україну”, “Обстріл лікарні в Маріуполі”, “Руйнування Маріупольського театру (2022)” та “Різанина в Бучі”.

Попри вимогу РФ статті не видалили, тоді Таганський районний суд оштрафував Wikimedia Foundation на 5 мільйонів рублів.

Про те, як у Росії знищували свободу слова, читайте в матеріалі ZMINA

Незалежних більше немає: в Росії остаточно поховали свободу слова

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter