Росія провела в Криму 13 призовних кампаній, відправивши служити до своєї армії 31 тисячу людей, – прокурор АРК

Дата: 18 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Із 2015 року окупаційна влада в тимчасово окупованому Криму провела 13 незаконних призовних кампаній до Збройних сил РФ, під час яких до російської армії призвали 31 тисячу кримчан.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомив прокурор Автономної Республіки Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний.

За його словами, такі дії Росії та її окупаційної адміністрації в Криму кваліфікуються за національним законодавством, згідно зі статтею 438 КК України, як порушення законів і звичаїв війни.

Прокурор зазначив, що ця стаття поки єдина, за якою Україна може кваліфікувати дії РФ на тимчасово окупованій території як воєнні злочини. Він висловив сподівання, що імплементацію норм міжнародного гуманітарного права до кримінального законодавства України президент підпише і невдовзі ми отримаємо більший діапазон військових злочинів проти людяності в нашому Кримінальному кодексі”.

Поночовний водночас нагадав, що незаконний призов у Криму також є серйозним порушенням норм міжнародного гуманітарного права, зокрема статті 51-ї Женевської конвенції від 1949 року про захист цивільного населення під час війни. Ця стаття передбачає пряму заборону державі-окупанту примушувати служити в її збройних силах або вести пропаганду добровільного вступу до лав своїх збройних сил.

Наразі прокуратура повідомила про підозру 10 окупаційним військовим комісарам у Криму – як “районним”, так і “республіканському”. А щодо двох “військових комісарів” обвинувальні акти за статтею 438 (“Порушення законів та звичаїв війни”) українські слідчі скерували на розгляд до суду.

Як зазначив Поночовний, ситуація в цьому кейсі справ розглядається “в ширшому масштабі: не тільки як воєнний злочин, а і як дії країни-окупанта в контексті політики РФ, спрямованої на зміну демографічного складу населення півострова”.

Це пов’язане з тим, уточнив прокурор, що кримчани, які не бажають служити в армії країни-окупанта, змушені покидати територію півострова для уникнення кримінального переслідування з боку РФ.

Наразі незаконні правоохоронні органи Криму відкрили близько 200 кримінальних справ за нібито ухилення від служби в ЗС РФ.

У зв’язку з цим він нагадав, що кримчани, які вимушено проходили службу в російській армії, “не є злочинцями, вони є жертвами збройного конфлікту і є потерпілими в наших кримінальних провадженнях”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter