Росія продовжує не надавати медичну допомогу хворим бранцям Кремля – кримська адвокатка Гемеджи

Дата: 20 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Росія не надає хворим бранцям Кремля, які є громадянами України, медичної допомоги. 

Про це під час круглого столу “Ситуація з правами людини в окупованому Криму напередодні зимової сесії ПАРЄ” заявила адвокатка громадської ініціативи “Кримська солідарність” Ліля Гемеджи

Ліля Гемеджи

Так, до прикладу, належної допомоги не надають фігурантові “білогірської групи “Хізб ут-Тахрір” Айдеру Джеппарову, який у СІЗО втрачає свідомість і має серйозні проблеми із серцем. У чоловіка також гниють пальці рук.

За її словами, не надаючи адекватної медичної допомоги, співробітники СІЗО Ростова-на-Дону погрожують посадити його в карцер за начебто симуляцію хвороби серця. 

Гемеджи також повідомила, що в політв’язня Руслана Месутова набухла нога, через що він не міг ходити. Єдине, що зробили співробітники медчастини СІЗО, – видали йому милиці, щоб він міг пересуватись і відвідувати судові засідання проти нього. 

Окрім цього, у слідчих ізоляторах перебувають громадяни України з інвалідністю Джеміль Гафаров, Зекір’я Муратов, яким також потрібне адекватне лікування. 

“Наразі всім їм не надають належної медичної допомоги, наражаючи їхнє життя на небезпеку”, – прокоментувала адвокатка.

Вона вчергове наголосила на необхідності підтримки дітей політв’язнів не лише з боку психологів, а й вузьких фахівців. Ліля Гемеджи повідомила, що в доньки координатора громадської ініціативи “Кримська солідарність” Сервера Мустафаєва виявили серйозну хворобу, яка прогресує на тлі стресу після арешту її батька.

У серпні Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала Верховну Раду, президента й уряд посилити соціальний захист родин бранців Кремля. За її даними, з-поміж політв’язнів 71 – батьки 188 неповнолітніх дітей.

Десять дружин кремлівських бранців, які виховують 12 дітей дошкільного та шкільного віку, проживають у різних регіонах материкової України, а 62 жінки разом із дітьми залишилися на окупованому півострові. Особливої уваги та піклування, за даними Денісової, потребують 11 тяжкохворих дітей. Їм потрібна висококваліфікована медична допомога.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.
 
Як відомо, в Україні стартував зимовий марафон з написання листів для українців, які незаконно перебувають у російському ув’язненні.
 
Крім того, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля продовжує збір коштів на підтримку незаконно утримуваних Росією громадян України. Правозахисники планують витратити їх на купівлю медикаментів для політв’язнів, які страждають від загострення небезпечних хронічних хвороб або чиє здоров’я підірване через COVID-19, на засоби індивідуального захисту та необхідні для забезпечення нормального раціону продукти.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter