Російський суд присудив 48 років в’язниці на трьох фігурантів “білогірської групи “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 12 Січня 2021
A+ A- Підписатися
Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону вранці 12 січня засудив кримських політв’язнів Енвера та Різу Омерових на 18 та 13 років відповідно, а Айдера Джаппарова – на 17 років з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. 
 
Про це повідомляє громадська ініціатива “Кримська солідарність”
 

Енвера Омерова російські силовики звинуватили в порушенні ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (“Організація діяльності терористичної організації”). Різі Омерову й Айдеру Джаппарову інкримінували ч. 2 ст. 205.5 КК РФ (“Участь у діяльності терористичної організації”). Крім цього, згодом усім політв’язням інкримінували ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ (“Приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою”).

Засуджені свою провину не визнають. Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт і не закликали інших до терористичних дій, зазначають активісти “Кримської солідарності”. Вони вказують на відсутність будь-яких доказів у кримінальній справі, які б свідчили про спробу повалення конституційного ладу Російської Федерації і захоплення влади.

У матеріалах справи містяться аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні й політичні теми. Це, по суті, стало єдиним доказом скоєння ними злочину терористичного характеру.

У “Кримській солідарності” також повідомляють, що в ніч проти 12 січня співробітники російської ДПС на Керченському мосту утримували десятки автомобілів з кримськотатарськими активістами. У такий спосіб вони протидіяли активістам у подорожі до суду на оголошення вироку фігурантам цієї справи.

Протест кримських татар під Південним окружним військовим судом у російському Ростові-на-Дону

Прокуратура Автономної Республіки Крим розслідує наразі кримінальне провадження через переслідування кримських татар за ч. 1 ст. 146, ч. 2 ст. 146 та ч. 2 ст. 162 Кримінального кодексу України.

Українські правоохоронці вже повідомили про підозру старшому слідчому незаконно створеного слідчого відділу “Управління ФСБ Росії по Республіці Крим”.

Нагадаємо, фігурантів цієї справи заарештували 10 червня 2019 року. Енвер і Різа Омеров, Айдер Джаппаров брали участь у підтримці кримських татар, які зазнали переслідувань з боку російської влади, та їхніх родин. Наприклад, Енвер Омеров займався організацією масових свят для дітей у Білогірську. Надавав допомогу співвітчизникам, яких раніше зачепили репресії з боку влади й силових структур. Він також вів волонтерську діяльність, зокрема допомагав родинам політв’язнів та організовував передання продуктів у в’язниці для політв’язнів.

18 липня 2019 року Європейський парламент у своїй резолюції закликав Росію звільнити всіх українських політв’язнів, включно з фігурантами цієї кримінальної справи.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав фігурантів “білогірської групи” справи “Хізб ут-Тахрір” політичними в’язнями й зажадав їхнього негайного звільнення.

Напередодні оголошення вироку низка громадських організацій засудила тривалі переслідування мусульман і кримськотатарських активістів у Криму за надуманими звинуваченнями, висунуло вимоги Росії та надала низку рекомендацій міжнародним організаціям та урядам демократичних країн.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова також засудила це незаконне рішення російського суду. За її словами, країна-агресор продовжує демонстративно порушувати міжнародні договори та норми міжнародного права.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter