Омбудсман просить політиків узяти під патронат кожну дитину політв’язнів і посилити їхній соцзахист

Дата: 11 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала Верховну Раду, президента й уряд посилити соціальний захист родин бранців Кремля. 

Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці

Країна-агресор РФ, незаконно ув’язнивши наших співгромадян, позбавила їхніх дітей уваги та піклування. Російська влада свідомо порушила міжнародне та національне законодавство, а саме статтю 9 Конвенції ООН про права дитини, статті 5, 141, 152, 153 Сімейного кодексу України та статтю 11 Закону України “Про охорону дитинства”. Діти українських політв’язнів повинні мати гідне дитинство! Наша спільна мета – зробити все, аби вони не відчували браку уваги та піклування, допоки їхні батьки перебувають у полоні агресора!” – йдеться в повідомленні.

Людмила Денісова назвала жахливою трагедію, що сталась із сином українського політв’язня Руслана Сулейманова Мусою. Вона наголосила, що це є наслідком цинічної окупаційної політики Російської Федерації, яка сьомий рік поспіль продовжує розлучати українські родини.

За даними Омбудсмана, Росія з політичних мотивів переслідує 133 громадянина України, зокрема 97 кримських татар. Із них 71 є батьками 188 неповнолітніх дітей.

Десять дружин кремлівських бранців, які виховують 12 дітей дошкільного та шкільного віку, проживають у різних регіонах материкової України, а 62 жінки разом із дітьми залишилися на окупованому півострові.

“На їхніх плечах лежить не лише важкий тягар дружини політичного в’язня, а й обов’язок самостійно виховувати та убезпечувати дітей”, – прокоментувала вона.

Людмила Денісова

Цієї осені на окупованій території Криму із 17 дітей політв’язнів до першого класу підуть лише 14, оскільки правами на освіту трьох дітей “керівництво” кримських освітніх закладів знехтувало. Більше деталей порушення освітніх прав Омбудсман не повідомила. 

Особливої уваги та піклування, за даними Денісової, потребують 11 тяжкохворих дітей. Їм потрібна висококваліфікована медична допомога. Зокрема, діти двох обмежених у пересуванні політв’язнів – кримських татар, потребують такої допомоги негайно. 

Через відсутність доступу до тимчасово окупованої території Криму, системного та послідовного механізму соціального захисту сімей кремлівських бранців жодна державна інституція неспроможна надати всебічну підтримку таким родинам.

Денісова закликала президента Володимира Зеленського й Офіс президента зробити все можливе задля звільнення українських політв’язнів та дати доручення уряду забезпечити їхнім родинам належний соціальний захист.

“Прошу першу леді України Олену Зеленську взяти під особистий патронат кожну таку родину”, – звернулася вона.

Окрім цього, Омбудсман закликала прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та членів уряду взяти під особисту опіку кожну дитину, яка на сьогодні проживає з матір’ю на контрольованій Україною території, терміново розробити та подати на розгляд парламенту законопроєкт про врегулювання правового статусу та соціального захисту осіб, незаконно позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України, а також членів їхніх сімей та затвердити відповідну державну соціальну програму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter