Росія намагається дискредитувати Україну викраденими 2014 року в Криму морськими мінами – МЗС

Дата: 30 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Росія, замінувавши Чорне море, намагається дискредитувати Україну перед міжнародними партнерами.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України.

У заяві зовнішньополітичне відомство нагадує, що від початку війни проти України Росія вчиняє протиправну діяльність своїх військово-морських сил у Чорному морі.

“Окрім захоплення і знищення цивільних морських суден, бомбардування території України з моря Росія вигадала новий спосіб морського розбою, яким є використання морських мін як безконтрольних дрейфуючих боєприпасів”, – мовиться в заяві.

У відомстві зазначають: за результатами проведеної ідентифікації встановлено, що це морські міни, які станом на початок 2022 року не перебували на обліку Військово-Морських сил ЗСУ.

Ці міни збройні сили РФ захопили 2014 року під час військового вторгнення та тимчасової окупації Росією українського міста Севастополь. Відтак Росія, використовуючи морські міни із захоплених у 2014 році військових складів, свідомо вдається до провокацій та дискредитації України перед міжнародними партнерами.

МЗС України

У міністерстві наголошують – “свідоме використання Росією дрейфуючих морських мін перетворює їх на де-факто зброю невибіркової дії, яка загрожує перш за все цивільному судноплавству та людському життю на морі у всій акваторії не тільки Чорного моря та Азовського морів, але й Керченської та Чорноморських проток”.

Україна вже сповістила Міжнародну морську організацію про використання Росією дрейфувальних мін у Чорному морі.

Як відомо, 26 березня Туреччина перекривала рух суден протокою Босфор через виявлену міну, ймовірно одну з тих, якими Росія замінувала Чорне море. Сапери знешкодили її, після чого навігацію протокою відновили.

Також морську міну знайшли біля узбережжя Румунії.

Раніше Росія замінувала ділянки Чорного моря поблизу України та поширила через держагенції інформацію про те, що ці міни можуть дістатися Босфору. Російські ЗМІ повідомляли тоді про розміщення 420 мін.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter