Росія може роздати до 300 тисяч паспортів на окупованому Донбасі – командувач ОС

Дата: 30 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Упродовж 2019 року російське громадянство отримали 136 тисяч мешканців тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, і у 2020 році цей показник може перевищити 300 тисяч осіб.

Про це повідомив командувач Об’єднаних сил Володимир Кравченко в інтерв’ю Укрінформу.

“За офіційними даними міграційних служб, упродовж 2019 року російське громадянство отримали 136 тисяч мешканців тимчасово окупованих територій. За умов збереження активності жителів цих квазідержавних утворень та розширення можливостей російських міграційних служб у 2020 році вказаний показник може перевищити відмітку в 300 тисяч осіб”, – сказав Кравченко.

Він назвав роздавання агресором паспортів мешканцям окупованих територій одним з найбільш дестабілізаційних факторів як у районі проведення ООС, так і на решті території нашої держави.

Водночас він зазначив, що поточні соціально-економічні показники окупованих територій Донбасу засвідчують наявність системних проблем – закриття підприємств, простій виробничих потужностей, відсутність прибутку, неможливість сплачувати заробітну плату та податки, накопичення боргів, нерівномірність економічного розвитку окремих районів.

На думку командувача ОС, окупаційні адміністрації демонструють неспроможність самостійної економічної діяльності без фінансової підтримки та ринків збуту Російської Федерації.

Нагадаємо, Росія 24 квітня спростила процедуру отримання громадянства РФ для іноземців. Вони не мають відмовлятися від свого попереднього громадянства. Також Путін дозволив громадянам Білорусі, Казахстану, Молдови й України отримати громадянство РФ без обов’язкового проживання в Росії протягом п’яти років. Крім того, іноземці, які перебувають у шлюбі з росіянами або постійно проживають у Росії, зможуть отримувати громадянство за спрощеною процедурою.

Рік тому Росія спростила надання громадянства мешканцям окупованих районів Донецької і Луганської областей. Право на спрощене отримання громадянства тоді мали люди, які постійно проживають на Донбасі. Для отримання російського паспорта влада РФ пропонувала українцям з окупованих районів Донецької та Луганської областей подати відповідну заяву, копію документа, який підтверджує особу та місце проживання, свідоцтво про шлюб, а також свідоцтво про народження, якщо дитині просять надати громадянство Росії. 

Українські політики та міжнародні партнери одразу після оприлюднення указу наголосили, що такий крок Росії підриває Мінські угоди та фактично є провокацією з боку російської влади. 

Офіс генпрокурора відкрив справу через примусове роздавання паспортів з боку бойовиків на Донбасі.

Водночас у штабі операції Об’єднаних сил розповідали про те, що жителям окупованого Донбасу, які не отримали паспортів так званих “Л/ДНР”, знижують або не виплачують заробітну платню.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter