Росія хоче використати Херсон як “юридичну основу” для поділу України – посол ЄС

Дата: 13 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Створення “Херсонської народної республіки” Росія хоче використати як “юридичну” основу для поділу України.

Таку думку висловив посол ЄС Матті Маасікас у твіттері.

Антиросійський протест у Херсоні. Джерело: фейсбук-сторінка Олександра Бурмагіна

“Треба пильно стежити за Херсоном. Спроби створити будь-які “народні республіки”, “ХНР” чи що завгодно цілком відповідають російській/радянській столітній традиції створення нібито “політичних” фактів, щоб мати нібито “юридичну” основу для подальшої агресії чи поділу (країни)”, – написав дипломат.

Про те, що росіяни мають намір провести на території Херсонської області “референдум” щодо створення “Херсонської народної республіки”, повідомили у прокуратурі області 12 березня.

Для цього окупанти намагаються схилити та вмовити депутатів Херсонської облради співпрацювати з окупаційними військами.

Пізніше на інформацію щодо ймовірного референдуму відреагували в Херсонській ОДА. 12 березня на екстреному засіданні депутати відкинули ідею створення “республіки”, повідомив депутат облради Сергій Рибалко.

“Відбулось екстрене засідання сесії Херсонської обласної ради. 44 депутати ухвалили звернення про те, що “Херсонщина ­– це Україна” і жодної псевдореспубліки на території області не буде”, ­– сказав він у відеозверненні.

Нагадаємо, 1 березня війська окупантів зайшли в Херсон. 2 березня російські військові висунули вимоги жителям Херсона, а 3 березня – захопили телевежу.

Місто залишається в облозі, є проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом. Попри все, мер міста Ігор Колихаєв заявив, що ситуація у Херсоні – під контролем.

Схему створення псевдореспублік росіяни використали в Україні 2014 року. Тоді нібито за результатами референдуму на території окупованого Донбаса створили “Луганську народну республіку” і “Донецьку народну республіку”. Тоді захистом “республік” росіяни виправдали агресію проти України.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter