Російський суд відсторонив адвоката Полозова від “справи Рефата Чубарова”

Дата: 16 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Колегія суддів Третього апеляційного суду в Сочі усунула адвоката глави Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова Миколу Полозова. Відповідне клопотання заявила “прокурорка” Олена Барсукова.

Про це інформує Крим.Реалії за посиланням на Полозова.

Микола Полозов

За словами адвоката, причиною усунення від справи стало те, що він раніше захищав Ахтема Чийгоза, який є фігурантом цієї кримінальної справи.

“Нібито Ахтем Чийгоз вказував, що Рефат Чубаров причетний до організації масових заворушень. На це сторона захисту заперечила, що Чийгоз ніколи не вимовляв таких слів, посилаючись на протокол судового засідання у справі Ахтема Чийгоза, який є в томі №43. Більше того, позиція Чийгоза та Чубарова ідентичні в тій частині, що вони обидва не визнають себе винними і вважають, що кримінальне переслідування є незаконним”, – повідомив Полозов.

Судова колегія на чолі з головуючою Оленою Капоріною вирішила задовільнити клопотання “прокурорки”. Суд ухвалив рішення відкласти судове засідання на 9 вересня 2021 року.

Засідання проходило у відкритому режимі, на суді був присутній Генеральний консул України в Росії Тарас Малишевський.

Напередодні захисник Рефата Чубарова повідомив, що закінчив ознайомлення з матеріалами кримінальної справи щодо голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова. 1 червня незаконний “суд” у Криму виніс заочний вирок у вигляді шести років позбавлення волі Чубарову, штрафу в 200 тисяч рублів і виправних робіт за звинуваченням в “організації масових заворушень” 26 лютого 2014 року під стінами кримського парламенту.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар назвала “ганебним судилищем” процес над Чубаровим у Криму і винесений йому вирок.

Прокуратура АРК і Севастополя відкрила провадження через кримінальну справу, яку порушили окупаційні “слідчі” щодо Чубарова.

Нагадаємо, наприкінці березня 2020 року “Слідком Росії” в Криму заочно висунув обвинувачення голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову. Кримінальні справи порушені за ч. 1 ст. 212 (“організація масових заворушень”), ч. 2 ст. 280.1, ч. 1 ст. 280.1 КК Росії (“публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії”).

За версією слідства, 25 лютого 2014 року Чубаров, знаючи про позачергове засідання сесії депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, де планувалося розглянути питання про звіт республіканського уряду, для зриву засідання доручив своєму заступникові Ахтему Чийгозу організувати масові заворушення біля будівлі Верховної Ради й особисто керувати прихильниками Меджлісу, які брали в них участь.

“Слідчий” Магомед Магомедов відвів Миколу Полозова від участі в справі, пославшись на “конфлікт інтересів.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Акція має на меті “сприяння міжнародним організаціям, включно з ООНОБСЄЄСРадою Європи та іншими, в реалізації іміджу ухвалених рішень на підтримку суверенітету, незалежності, єдності й територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах”.

Вони розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter