У Криму заочно “засудили” Рефата Чубарова

Дата: 01 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму заочно ухвалив вирок голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову. Його засудили до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму, а також до штрафу в розмірі 200 тисяч рублів та 200 годин виправних робіт.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у фейсбуку.  

Мітинг 26 лютого 2014 року. Фото: з відкритих джерел

Чубарова визнали винним в “організації масових заворушень” 26 лютого 2014 року під стінами кримського парламенту. Того дня відбувся багатотисячний мітинг кримських татар та проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України, який став початком спротиву російській окупації. 

“Від початку цього судилища Рефат Чубаров був позбавлений права на справедливий судовий розгляд справи, доступу до правосуддя та ефективного юридичного захисту, що є прямим порушенням статей 6, 13 Європейської Конвенції з прав людини. Сьогоднішній вирок став ще одним свідченням того, що країна-окупант продовжує політику переслідування та репресій українських громадян”, – зазначила Омбудсман. 
 
Зі свого боку Чубаров назвав вирок “суду” юридично нікчемним, а тих, хто причетний до його ініціювання, оформлення та оприлюднення, – злочинцями, яких чекає справедлива кара.
 
Фото: novayagazeta.ru

“Оголошення мені “вироку”, який російські окупанти не в змозі реалізувати (ну хіба що можуть розробити спеціальну операцію з фізичної ліквідації, в проведенні яких Путін перевершив усіх диктаторів світу), є ще одним приводом, щоб на повний голос говорити про десятки насильно викрадених людей, про яких і сьогодні немає жодної звісточки, про сотні незламних кримських татар, а також етнічних українців, реально позбавлених волі російськими окупантами”,написав він у фейсбуку. 

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м. Севастополя порушила кримінальне провадження через заочне переслідування Чубарова. Учасникам кримінальної справи в Криму інкримінують порушення  ч. 1 ст. 438 КК України (“Порушення законів та звичаїв війни”). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

“Такими діями окупаційні правоохоронні та судові органи порушують норми міжнародного гуманітарного права. Зокрема, вимоги IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, ретроспективно застосовуючи законодавство РФ при кваліфікації подій, які відбувалися до окупації півострова та встановлення ефективного контролю над його територією”, – мовиться в повідомленні прокуратури.

У відомстві нагадують, що в так званій справі 26 лютого Прокуратура АРК встановила та повідомила про підозри окупаційним “слідчим”, “прокурорам” та “суддям” – 29 особам, які переслідували одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза з таких самих незаконних підстав, а саме за начебто організацію масових безладів під час мітингу біля будівлі парламенту АР Крим.

Раніше керівник прокуратури АРК Ігор Поночовний повідомив, що Інтерпол повністю блокує розшук причетних до злочинів у Криму підозрюваних.

Нагадаємо, що, за версією російського слідства, 25 лютого 2014 року Чубаров, знаючи про позачергове засідання сесії депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, де планувалося розглянути питання про звіт республіканського уряду, для зриву засідання доручив своєму заступникові Ахтему Чийгозу організувати масові заворушення біля будівлі Верховної Ради й особисто керувати прихильниками Меджлісу, які брали в них участь.
 
Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Акція має на меті “сприяння міжнародним організаціям, включно з ООНОБСЄЄСРадою Європи та іншими, в реалізації іміджу ухвалених рішень на підтримку суверенітету, незалежності, єдності й територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах”.

Через пандемію Меджліс переніс акцію на пізніший час з урахуванням епідеміологічної ситуації.

Фотографія обкладинки: novayagazeta.ru
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter