Окупанти не допустили адвоката Полозова до “справи Рефата Чубарова”

Дата: 17 Липня 2020
A+ A- Підписатися

“Суддя” так званого Верховного суду Криму Віктор Васильєв не допустив адвоката Миколу Полозова до захисту голови Меджлісу кримських татар Рефата Чубарова. 

Про це повідомляє громадська ініціатива “Кримська солідарність” із посиланням на Миколу Полозова

17 липня відбулося попереднє судове засідання в “справі Рефата Чубарова”, голови Меджлісу кримськотатарського народу. Саме судове засідання проходило в закритому режимі. Окупаційна влада звинувачує його в порушенні ч. 1 ст. 212 КК РФ (“Організація масових заворушень”) та двох епізодів ст. 280.1 КК РФ (“Публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації”).

“Нагадаю, раніше, на стадії попереднього слідства, слідчий Магомед Магомедов відвів мене від участі в справі за незаконними й надуманими обґрунтуваннями. Рішення слідчого було незаконним, я його оскаржив у Київському районному суді Сімферополя. Сьогодні засідання проходило під головуванням судді Васильєва. І на початку судового засідання я заявив клопотання про вступ у справу. Фактично за тими самими незаконними підставами суддя Васильєв ухвалив рішення не допускати мене до справи, пославшись на те, що в майбутньому в справі можуть виникнути проблеми, якщо виникнуть суперечності між позицією Ахтема Чийгоза і позицією Рефата Чубарова”, – розповів адвокат.

Стаття 72 Кримінально-процесуального кодексу РФ дійсно унеможливлює участь одного адвоката, якщо він захищає більш ніж одного обвинуваченого в справі й у їхніх позиціях існують суперечності. Однак адвокат на цьому етапі судового розгляду не бачить законних підстав для відсторонення захисника.

“У нашій справі такі обставини не з’явилися, тому що в справі є свідчення тільки Ахтема Чийгоза. Рефата Чубарова не допитано ні як підозрюваного, ні як обвинуваченого. Хоча ми неодноразово просили суд його допитати, суд нам відмовив. Отже, у справі присутня тільки позиція Ахтема Чийгоза, позиції Рефата Чубарова немає. Тому рішення і слідчого Слідчого комітету Магомедова, і сьогоднішнє рішення судді Верховного суду є абсолютно незаконними, вони позбавляють права Рефата Чубарова на захист”, – додав Полозов.

Захисник переконаний, що в справі присутній політичний підтекст і вона порушена у зв’язку з тиском на кримськотатарський народ.

“Практично в один день, 26 березня, були відновлені три кримінальні справи. Справа проти Рефата Чубарова, справа проти Мустафи Джемілєва, справа проти Ленура Іслямова. Я це пов’язую з позицією Меджлісу кримськотатарського народу, яка була озвучена, – це марш на Крим “Мирний марш”. Російська влада дуже цього злякалася, і відновлення цих справ, які перебували в загальмованому режимі близько чотирьох-п’яти років, – це гостра політична реакція на таку активність із боку меджлісу”, – висловив свою оцінку стосовно судових процесів адвокат.

Захист Рефата Чубарова збирається оскаржити в апеляційній інстанції, Третьому апеляційному суді, який розташований у місті Сочі, рішення так званого Верховного суду Криму. Перше засідання по суті відбудеться 23 липня за участю державного адвоката за призначенням.

“Незалежно від того, як відбуватиметься цей процес далі, ми домагатимемося справедливості для Рефата Чубарова і для всього кримськотатарського народу не тільки в цьому процесі, а й у всіх інших. Боротьба триває незалежно від того, які незаконні рішення ухвалюють слідчі й судді”, – розповів про свої плани Микола Полозов.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter