Кримська “справа Чубарова” налічує 67 томів – захисник

Дата: 13 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Сторона захисту голови Меджлісу кримськотатарського народу завершила ознайомлення з матеріалами кримінальної справи, у якій 1 червня незаконний “Верховний Суд Криму” виніс заочний вирок про позбавлення волі на шість років, штраф в 200 тисяч рублів і виправні роботи за звинуваченням в “організації масових заворушень” 26 лютого 2014 року під стінами кримського парламенту.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив адвокат Микола Полозов

Рефат Чубаров

За його словами, кримінальна справа містить 67 томів. Всього понад 15 000 аркушів різних документів.

Він також здивований, чому незаконний “суддя” “Верховного Суду Криму” Віктор Васильєв не допустив його до захисту Чубарова у червні минулого року і дозволив ознайомлюватися зі справою, коли нижча інстанція винесла вирок. Захисник припускає, що це пов’язано з тим, щоб він не допитував керівників окупаційної влади в Криму Сергія Аксенова та Володимира Костянтинова. 

У понеділок, 16 серпня, апеляційна інстанція має розглянути скарги захисту на вирок Чубарову та подання кримської “прокуратури”, що вимагає посилити вирок.

Нагадаємо, 1 червня незаконний “Верховний Суд Криму” заочно ухвалив вирок голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову. Його засудили до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму, а також до штрафу в розмірі 200 тисяч рублів та 200 годин виправних робіт.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар назвала “ганебним судилищем” процес над Чубаровим у Криму і винесений йому вирок. Представництво президента України в АР Крим розцінило ухвалений вирок як “продовження політики витіснення корінного кримськотатарського народу і його представницьких органів із Криму”.

Прокуратура АРК і Севастополя відкрила провадження через кримінальну справу, яку порушили окупаційні слідчі щодо політика.

Нагадаємо, наприкінці березня 2020 року “Слідком Росії” в Криму заочно висунув обвинувачення голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову. Кримінальні справи порушені за ч. 1 ст. 212 (“організація масових заворушень”), ч. 2 ст. 280.1, ч. 1 ст. 280.1 КК Росії (“публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії”).

За версією слідства, 25 лютого 2014 року Чубаров, знаючи про позачергове засідання сесії депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, де планувалося розглянути питання про звіт республіканського уряду, для зриву засідання доручив своєму заступникові Ахтему Чийгозу організувати масові заворушення біля будівлі Верховної Ради й особисто керувати прихильниками Меджлісу, які брали в них участь.

“Слідчий” Магомед Магомедов відвів Миколу Полозова від участі в справі, пославшись на “конфлікт інтересів.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Акція має на меті “сприяння міжнародним організаціям, включно з ООНОБСЄЄСРадою Європи та іншими, в реалізації іміджу ухвалених рішень на підтримку суверенітету, незалежності, єдності й територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах”.

Вони розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter