Російський Сбербанк заходить до тимчасово окупованого Криму

Дата: 18 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Кремлівський куратор Криму Сергій Аксьонов заявив, що російський підсанкційний Сбербанк почне працювати на півострові у 2023 році. Від початку окупації півострова банк не заходив до Криму через побоювання потрапити під дію жорсткіших західних санкцій, зокрема відімкнення від системи SWIFT. 

 

Аксьонов вважає, що в минулі роки було багато зроблено для розвитку банківського сектору в умовах санкцій.

“Прихід такого великого гравця, як Сбербанк, дозволить і надалі підвищувати доступність, швидкість та якість банківських послуг для населення, що позитивно вплине на фінансовий та інвестиційний клімат, на розвиток економіки та соціальної сфери”, – написав Аксьонов у своєму телеграм-каналі.
 
Пресслужба банку підтвердила інформацію російським урядовим пропагандистським ресурсам. Повідомляється, що перші банкомати Сбербанка вже встановлено, очікується відкриття відділень у великих містах Криму та в Севастополі.
 
“Команду сформовано. Починаємо роботу на півострові”, – повідомив представник банку.
 
Як повідомляє Центр журналістських розслідувань, Сбербанк Росії, попри регулярні публічні заяви про відсутність намірів працювати в Криму, масово оформлював іпотечні кредити для придбання нерухомості на тимчасово окупованій території з 2019 року.
 
До повномасштабного вторгнення Росії в Україну Сбербанк перебував у списку SSI секторальних санкцій США, що не передбачає блокування активів.
 
Нагадаємо, Сбербанк є найбільшою фінансовою установою Росії, що перебуває у власності уряду.
 
За даними аналітичної системи “YouControl”, російський фінансовий конгломерат, найбільший універсальний банк Росії. Він має дочірні банки в країнах СНД та Європи. Функціонує також в Індії. До групи Сбербанка Росії входить 395 компаній.
 
У квітні США разом із G7 та ЄС запровадили санкції проти дочок президента РФ Путіна, найбільших банків РФ, Альфа-банка та Сбербанка, і заборонили всі нові інвестиції в Росію.
 
У березні 2022 року США запровадили пакет санкцій проти компаній з оборонного комплексу Росії та проти виконавчого директора Сбербанка Германа Грефа.
 
У липні 2022 року ЄС розширив санкції проти банку.
 
У листопаді 2018 року готель Mriya Resort & Spa та його юрособа ООО “Гарант-СВ”, що належить Сбєрбанку, потрапили під санкції США. 15 червня 2015 року між незаконною “радою міністрів” Криму і ООО “Горизонт-сервис” і Засновники – "Гарант-СВ" і "Аукцион". була підписана угода про реалізацію інвестиційного проєкту “Створення винного туризму в Республіці Крим”.
 
“Винний парк” структури Сбербанка почали будувати того ж 2018 року. Він розміщений на території площею в майже 23 гектари впритул до готелю Mriya Resort. Ці землі були незаконно вилучені на користь “Мрії” в захопленого українського національного об’єднання “Масандра” відразу після окупації Криму на прохання голови правління Сбербанка Германа Грефа.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter