ЄС ухвалив нові санкції проти Росії (доповнено)

Дата: 21 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У відповідь на продовження агресивної війни Росії проти України Рада Європейського Союзу ухвалила нові заходи, спрямовані на посилення існуючих економічних санкцій проти РФ, удосконалення їх виконання та посилення ефективності.

Про це повідомили у Раді ЄС.

Верховний представник із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, коментуючи ухвалення рішення, назвав його “важливим кроком для обмеження спроможності Росії продовжувати та фінансувати її агресивну війну проти України”.

Новий пакет санкцій вводить заборону на купівлю, імпорт або передавання прямо чи опосередковано золота, якщо воно походить з Росії та було експортовано з Росії до ЄС або до будь-якої третьої країни після цього. Ця заборона також стосується ювелірних виробів.

Розширили перелік контрольованих товарів, які можуть сприяти військовому та технологічному посиленню Росії або розвитку її сектору оборони та безпеки, тим самим посилюючи контроль експорту товарів подвійного використання та передових технологій.

Крім того, чинну заборону поширюють на доступ до портів та шлюзів, щоб уникнути обходу санкцій, і розширюють сферу дії заборони на прийняття депозитів, щоб включити ті, які входять від юридичних осіб, організацій або органів, заснованих у третіх країнах і більшою частиною власності яких є громадяни Росії або фізичні особи, які проживають в Росії.

“Прийняття депозитів для незаборонених транскордонних торгів буде залежати від попереднього дозволу національних компетентних органів”, – зазначають у Раді ЄС.

Технічну допомогу Росії щодо авіаційних товарів і технологій дозволять лише тою мірою, в якій це необхідно для захисту роботи Міжнародної організації цивільної авіації щодо встановлення технічних промислових стандартів. При цьому заборону укладати будь-які операції з російськими державними установами дещо обмежать, внісши зміни щодо забезпечення доступу до правосуддя.

Під санкції потрапили мер Москви Сергій Собянін та актори Сергій Безруков та Володимир Машков.

У списку санкцій ЄС фігурують син голови “Ростеху” Сергія Чемезова Станіслав, віцепрем’єр Андрій Білоусов, лідер байкерського клубу “Нічні вовки” Олександр Залдостанов, постпред президента РФ у Північнокавказькому федеральному окрузі Юрій Чайка.

Крім  того, у списку – губернатор Кемеровської області Сергій Цивілєв, кемеровський депутат Роман Говор (син Олександра Говора, який купив бізнес “Макдоналдс” у Росії), депутат Держдуми Адам Делімханов.

Санкції зачепили та співробітників силових служб. Це перший заступник директора ФСБ Росії Сергій Корольов, перший заступник директора Федеральної служби військ національної гвардії РФ – головнокомандувач військами національної гвардії РФ Віктор Стригунов.

Серед іншого у санкційні списки потрапили гендиректор Уральської гірничо-металургійної компанії Андрій Козіцин, дитячий омбудсмен Марія Львова-Бєлова, перший заступник голови уряду РФ Андрій Білоусов

Обмежувальні заходи ЄС запровадив щодо деяких родичів підсанкційних бізнесменів, зокрема олігарха Олега Дерипаскі.

Серед організацій, окрім Сбербанку, проти якого розширили санкції, під санкціями опинилися група компаній ФОРСС, що працює на суднобудівних ринках, підприємство ракетно-космічної галузі АТ Науково-виробниче об’єднання “Квант”, компанія Авліта, що працює в портах.

Також до списків санкцій потрапили Всеросійський дитячо-юнацький військово-патріотичний громадський рух, організація, що займається популяризацією російської мови та культури, Фонд “Російський світ”, Фонд підтримки публічної дипломатії імені О.М. Горчакова, мотоклуб “Нічні вовки”.

До фізичних осіб та юросіб, які потрапили до списків санкцій, застосовують заборону на поїздки та заморожування активів.

ЄС вирішив послабити заборону у сфері перевезень сільськогосподарських продуктів та постачання нафти до третіх країн.

“Тому що ЄС робить свою частину, щоб ми могли подолати глобальну продовольчу кризу, що насувається. Від Росії залежить припинити бомбардування українських полів і елеваторів, припинити блокування чорноморських портів”, – зазначив Боррель.

Жозеп Боррель. Фото: eeas.europa.eu

Заходи ЄС не перешкоджають й третім країнам та їхнім громадянам, які працюють за межами ЄС, купувати фармацевтичні чи медичні продукти в Росії.

Водночас розширять санкційний перелік, який мають оприлюднити згодом. 

“ЄС твердо підтримує Україну та продовжуватиме надавати потужну підтримку загальній економічній, військовій, соціальній та фінансовій стійкості України, включаючи гуманітарну допомогу. ЄС рішуче засуджує невибіркові напади Росії на цивільне населення та цивільну інфраструктуру та закликає Росію негайно та безумовно вивести всі свої війська та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів”, – йдеться у повідомленні на сайті Ради ЄС.

На цей пакет санкцій, який у ЄС назвали “6+” відреагував й президент України Володимир Зеленський. Він заявив, що наразі таких обмежень недостатньо. За його словами, “Росія має відчувати значно вищу вину, щоб це примушувало її шукати мир”

Нагадаємо, що Росія стала лідеркою у світі за кількістю накладених санкцій, обігнавши Іран та Північну Корею. Від 24 лютого, за даними глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum.ai, стосовно країни ввели вже 8 716 обмежень (станом на 21 липня 2022 року).

 Фотографія обкладинки: ЕРА

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter