Російський експерт побачив екстремізм у журналі “Барвінок”

Дата: 26 Травня 2016
A+ A- Підписатися

У справі директорки Бібліотеки української літератури у Москві Наталії Шаріної експерт-психолінгвіст побачив в книжках заклики до міжнаціональної ворожнечі.

Результати експертизи опублікував на своїй сторінці у мережі Facebook адвокат директорки Іван Павлов.

Експерт – завідувач відділом психолінгвістики Інституту мовознавства РАН Євген Тарасов побачив екстримізм у 23-х із 24-х проаналізованих книжок із бібліотечних фондів, зокрема і в дитячому журналі “Барвінок” за 2015 рік. Доктор філологічних наук Євген Тарасов вважає, що слова “рашисти” і “москаль” вжиті у журналі “Барвінок” розпалюють міжнаціональну ненависть.

“Екстремізм знайшовся у реченні “- Вперед на укропів! – Кричав невеликого зросту москаль…”, а також у слові “рашисти”. Окремо наголошується згадка участі російських військових в українському конфлікті, що, на думку експерта, не відповідає дійсності”, – пише адвокат Іван Павлов.

У справі Наталії Шаріної аналізувались також книжки “Голод в Україні”, “Україна або смерть” і “Ментальність орди”, а також книжки Дмитра Павличка, три видання якого внесені в Росії до федерального списку екстремістських матеріалів.

У книжках Павличка, наприклад, Євген Тарасов визнав антиросійським словосполучення “кремлівські хрестоносці”. На його думку, слово “хрестоносці” несе негативну конотацію. А найменування СРСР імперією у книзі “Голод в Україні” він розцінив як “негативну оцінку радянської влади”.

Як пише адвокат, експерт різко негативно ставиться до будь-якої критики СРСР, що можна пояснити хоча б тим, на його думку, що “досвід роботи експерта за спеціальністю – з 1953 року”.

“Відомості про український націоналізм експерт черпає зі статті “Фашизм і русофобія – основи ідеології українського фашизму” зі збірки “Бандеризація України – головна загроза для Росії”, – зазначає адвокат.

Нагадаємо, директорка Державної бібліотеки української літератури в Москві Наталія Шаріна знаходиться під домашнім арештом з 30 жовтня 2015 року за зберігання “екстремістської літератури”.

5 квітня їй висунули нове звинувачення щодо розтрати майна у справі багаторічної давності, що дозволило продовжити її домашній арешт ще на рік.

Російські влада звинуватила її в розповсюдженні друкованих матеріалів, які “мають антиросійську й антидержавну пропаганду”. Це сталося після того, як слідчі знайшли роботи українського націоналіста Дмитра Корчинського серед книг, які ще не були проіндексовані чи доступні для читачів.

Звинувачення в разтраті коштів передбачає максимальне покарання – 10 років і вважається тяжким злочином. А це означає, що згідно з російським законодавством Наталію Шаріну можуть утримувати під домашнім арештом або в слідчому ізоляторі до 18 місяців.

Раніше повідомлялось, що російські слідчі розшукують читачів Бібліотеки української літератури в Москві, які брали книжки про Голодомор в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter