Російські загарбники збирають дані мешканців Енергодару, ймовірно, для проведення псевдореферендуму

Дата: 22 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Енергодарі на Запоріжжі російські військові почали збір паспортних даних містян. 

Про це повідомив речник командування Сил оборони Запорізького краю Руслан Ткачук.

Енергодар. Скриншот відео

Інформація про початок збору персональних даних енергодарців у місцевих телеграм-каналах з’явилась ще напередодні. Збір стосується здебільшого пенсіонерів, яким загарбники обіцяють виплатити по 10 тисяч російських рублів “допомоги” до великодніх свят. Дані з тамтешнього пенсійного фонду, як переконували автори повідомлень, могли заздалегідь знищити, аби вони не дістались окупантам, однак офіційного підтвердження цієї інформації немає. 

За словами Ткачука, збір інформації проводять для проведення псевдореферендуму.

Раніше на території тимчасово окупованої Розівської територіальної громади на Запоріжжі загарбники провели опитування про приєднання до так званої “ДНР”. Як розповідав голова Пологівської громади Артур Крупський, місцевих, переважно літніх та переселенців з Маріуполя, обманом зібрали в місцевому Будинку культури, розповівши, що будуть обговорювати питання виплати пенсії та інші соціально-побутові потреби. 

“Насправді ж людям озвучили так званий меморандум за те, щоб провести вибори нового “мера”, якогось “активу села”, а потім і про звернення до так званої республіки “ДНР” про приєднання, поки не буде захоплено Запоріжжя. Залякані люди під дулом автоматів змушені були голосувати за незрозумілі речі, що знаходяться за рамками правового поля України”,казав Крупський. 

Українські розвідники та Омбудсман Людмила Денісова вже повідомляли, що росіяни збираються провести псевдореферендуми на захоплених територіях Херсонщини, Миколаївщини та Харківщини.  

Їх проведення може стати ще одним доказом для майбутнього трибуналу проти Росії. Детальніше про це ви можете прочитати у колонці голови правління Громадянської мережі ОПОРА Ольги Айвазовської за покликанням

Нагадаємо, що у Маріуполі російські військові почали примусово видавати людям перепустки, без яких невдовзі не можна буде з’являтись на вулиці. Однією з причин видавання цих папірців називали підготовку росіян до паспортизації місцевих. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter