Окупанти видають маріупольцям перепустки, без яких заборонять виходити на вулицю

Дата: 17 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Маріуполі російські окупанти видають людям перепустки для переміщення містом.

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Штаб видавання перепусток у Маріуполі. Скриншот відео

Офіційно перепустки потрібні для переміщення між районами, але, за даними Андрющенка, з наступного тижня без цього папірця люди взагалі не зможуть знаходитись на вулицях. Отримати перепустку можна лише в одному місці – в будівлі податкової у Лівобережному районі Маріуполя. Нині там утворились величезні черги.

Окупанти у пропагандистських сюжетах розповідають, що для того, аби підтвердити свою особу, деякі люди, які лишились без документів, змушені приводити з собою сусідів та знайомих. У іншому випадку вони не отримують папірця.

Окупанти почали процес так званої “фільтрації” містян. Прискіпливо ставляться до чоловіків, приблизно 5–10% з яких не проходять відповідної процедури й опиняються у руках бойовиків на окупованій частині Донеччини. Видавання перепусток, ймовірно, також пов’язано з цим процесом, однак, як зазначив Андрющенко, таким чином окупанти також можуть готувати мешканців міста до насильницької паспортизації. 

Інформацію щодо цього радник міського голови пообіцяв уточнити.

Перепустки, які виписують маріупольцям окупанти. Скриншот відео

Погіршується у Маріуполі й гуманітарна ситуація. Так званої “гуманітарної допомоги” від Росії не вистачає, а допомогу, яку відправляє українська влада та міжнародні організації, росіяни не пропускають. Міська влада дізналась ім’я ще однієї містянки, яка почала співпрацювати з окупантами, це – колишня підприємиця Юлія Мусенко. Вона, як наголошує Андрющенко, за власним бажанням очолила “гуманітарний штаб” в Лівобережному районі. 

За даними ООН, на які посилається Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, понад 100 тисяч мирних жителів міста страждають від нестачі води та їжі.

Критичною лишається й ситуація з доступом до медичного обслуговування.

“Сезонні хвороби, наслідки сирих підвалів, антисанітарія та хронічні хвороби – все це набирає обертів і люди не можуть отримати ані консультації, ані лікування”, – каже Андрющенко.

Російські військові продовжують обстріли Маріуполя, зокрема й тих районів, де вже не лишилось українських захисників. Роблять це, серед іншого, для пропагандистської картинки. Про один з таких випадків у Лівобережному районі також розповів Андрющенко. За його словами “кадирівці” обстріляли багатоповерхівки, аби зняти відео у тік-ток. 

Нагадаємо, що у Маріуполі окупанти викопують поховання і не дозволяють робити нових, ймовірно, щоб приховати злочини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter