Російські військові вщент зруйнували чотири десятки лікарень в Україні, ще чотири сотні залишилися пошкодженими

Дата: 04 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну російські військові повністю знищили 40 медзакладів.

Про це повідомили в МОЗ.

Зруйнована лікарня у Волновасі. Фото: Anadolu Agency

Ще 400 закладів охорони здоров’я залишилися пошкодженими внаслідок обстрілів. За словами очільника МОЗ Віктора Ляшка, через війну сотні тисяч людей втратили безперебійний доступ до необхідної медичної допомоги.

Водночас російські військові, як зазначив міністр, цілеспрямовано обстрілюють медзаклади: 

“У нас зафіксовано численні випадки, коли росіяни цілеспрямовано руйнували заклади охорони здоров’я. Ми бачили відео бомбардування пологового будинку в Маріуполі; бачили, як танк прицільно робить постріли по лікарні в місті Тростянець. Тому ми з впевненістю говоримо, що Росія порушує Женевську Конвенцію про захист цивільного населення під час війни, яка передбачає що лікарні за жодних обставин не можуть бути об’єктом нападу”.

У багатьох фронтових та дотичних до лінії фронту регіонах українці відчувають і проблеми з доступом до ліків, а на окуповані території російські військові не пропускають гуманітарних вантажів, які містять необхідні препарати. Такі дії в МОЗ назвали справжнім тероризмом. 

Щоб допомогти зафіксувати грубі порушення, які російські військові чинять проти мирного населення України, МОЗ почало співпрацю з міжнародною правозахисною організацією “Amnesty International”. Її співробітники документуватимуть та верифікуватимуть в Україні випадки порушення міжнародного законодавства, щоб притягнути винних до відповідальності. 

Нагадаємо, що однією з найскладніших є ситуація із системою охорони здоров’я в Маріуполі. Міська влада каже, що через нестерпні умови життя, антисанітарію та підвищення температури повітря влітку тисячам людей, які залишилися там, загрожують потужні та смертоносні епідемії холери, дизентерії та кишкової палички.

Критична ситуація в Маріуполі непокоїть Всесвітню організацію охорони здоров’я. Там вимагають негайного гуманітарного доступу до міста та інших постраждалих від війни районів. За оцінками ВООЗ, система охорони здоров’я на Сході України фактично опинилася на межі краху. 

У березні ВООЗ закликала негайно припинити атаки на медичну систему України. В організації наголосили, що нападати на дітей, вагітних жінок, а також медпрацівників, які ризикують власним життям заради порятунку життя – це акт безсовісної жорстокості.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Фотографія обкладинки: AP Photo / Evgeniy Maloletka

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter