Російські тюремники відмовилися повідомити рідним, куди етапували бранця Кремля Ремзі Бекірова

Дата: 10 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Російські тюремники відмовилися повідомили рідним, до якої колонії етапували бранця Кремля, громадянського журналіста, кримськотатарського активіста Ремзі Бекірова з в’язниці №2 Єнісейська Красноярського краю (РФ).

Про це “Кримській солідарності” розповіла дружина політв’язня Халіда Бекірова.

Ремзі Бекіров. Джерело: Кримська солідарність

Відповідь на її звернення щодо місця етапування чоловіка надіслав тимчасовий виконувач обов’язків начальника в’язниці Євген Ларін. Він заявив, що установа не розкриватиме даних про місце етапування через закон про персональні дані.

“Особи, які отримали доступ до персональних даних, зобов’язані не розкривати третім особам і не поширювати персональні дані без згоди суб’єкта персональних даних, якщо інше не передбачено федеральним законом. З огляду на те що згода цієї особи [Ремзі Бекірова] у ФКУ Т-2 ГУФСВН Росії в Красноярському краї відсутня, повідомити інформацію, яку ви запитуєте, не є можливим”, – йдеться у відповіді Халіді Бекіровій.

Згодом дружина політв’язня розповіла “Кримській солідарності”, що їй повідомили: Айдера доправили до виправної колонії №5 у місті Коряжма Архангельської області Росії.

Раніше Федеральна служба виконання покарань Росії (ФСВП) відмовила в переведенні Бекірова в колонію ближче до дому. Чоловік просив про відбуття строку в Ростовській області. У відповідь на це у ФСВП заявили, що з 24 лютого 2022 року у виправних установах восьми регіонів Росії, зокрема й донському, запровадили “середній рівень реагування”, тому перевести його туди неможливо.

Перевести Бекірова до сусіднього Ставропольського краю також відмовили, заявивши, що оскаржити місце етапу нібито можна лише після етапування.

Політв’язень також намагався домогтися, щоб йому зарахували час етапу до тюремного строку. Проте 2-й Східний окружний військовий суд Чити відповіді на це не надіслав і рішення про перерахунок не ухвалив. Внаслідок цього кримський татарин пробув у в’язниці довше, ніж належить.

Ремзі Бекіров – громадянський журналіст, активіст “Кримської солідарності”, кореспондент інтернет-видання “Грани.ру”. Вів стріми політично мотивованих переслідувань щодо жителів півострова. Крім того, Ремзі є ініціатором ідеї про колективну допомогу сім’ям кримських політв’язнів.

10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив фігурантів сфальсифікованої ФСБ другої сімферопольської “справи кримських мусульман” – кримського журналіста Ремзі Бекірова, правозахисника Різу Ізетова, активістів Шабана Умерова, Фархада Базарова та Раїма Айвазова – до позбавлення волі на строк від 15 до 19 років.

Умеров, Бекіров, Ізетов і Айвазов обвинувачувалися за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (“організація діяльності терористичної організації”). Базаров – за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ (“участь у діяльності терористичної організації”). Всім фігурантам справи також було висунуте обвинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ (“приготування до насильницького захоплення влади”).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Бекірова росіяни незаконно етапували до Красноярського краю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter