Росіяни незаконно етапували кримськотатарського політв’язня Ремзі Бекірова до Красноярська

Дата: 17 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Ремзі Бекірова, громадянського журналіста, затриманого в окупованому Криму та засудженого в РФ до 19 років позбавлення волі, незаконно етапували до російського Красноярська. 

Про це повідомляє “Кримська солідарність” з посиланням на дружину журналіста Халіде Бекірова.

Ремзі Бекіров. Фото: “Кримська солідарність”

Дружина журналіста опублікувала фрагмент листа, отриманого від чоловіка:

Зараз я перебуваю в СІЗО м. Челябінська. Днями мій шлях продовжиться в бік м. Красноярська, де я відбуватиму покарання за злочин, якого не скоював“.

За словами кримського політв’язня, 28 травня його везли із СІЗО Новочеркаська в через ізолятори у Воронежі, Самарі та Оренбурзі. У кожному СІЗО Бекіров перебував понад добу. Засуджених провозили в наручниках у супроводі озброєного конвою та собак. Політв’язень порівняв свій етап із депортацією кримських татар у 1944 році.

Те, що відбувалося в дорозі, було схоже на те, що я бачив у кіно: озброєний конвой, що грізно озвучує команди, собаки, ланцюг, до якого наручниками прикуті арештанти, тобто ми, задушливий вагон Столипіна без вікон і з ґратами на дверях, безправне становище арештантів. У потягу, як і в автозаку, було жарко та душно. Наш вагон був забитий під зав’язку“, – написав він.

Ремзі Бекіров – громадянський журналіст, активіст “Кримської солідарності”, кореспондент інтернет-видання “Грані.ру”. Вів стріми політично мотивованих переслідувань щодо жителів півострова. Крім того, Ремзі є ініціатором ідеї про колективну допомогу сім’ям кримських політв’язнів.

Нагадаємо, 10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив фігурантів сфальсифікованої ФСБ другої сімферопольської “справи кримських мусульман” – кримського журналіста Ремзі Бекірова, правозахисника Різу Ізетова, активістів Шабана Умерова, Фархада Базарова та Раїма Айвазова – до позбавлення волі на строк від 15 до 19 років.

Умеров, Бекіров, Ізетов і Айвазов обвинувачувалися за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (“організація діяльності терористичної організації”). Базаров – за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ (“участь у діяльності терористичної організації”). Всім фігурантам справи також було висунуто обвинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ (“приготування до насильницького захоплення влади”).

Раніше ZMINA повідомляла, що у середині червня кримського політв’язня Раїма Айвазова, засудженого до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, незаконно етапували до СІЗО міста Ульяновська.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter