Росіяни незаконно етапували кримськотатарського політв’язня Раїма Айвазова до СІЗО Ульяновська

Дата: 14 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Кримського політв’язня Раїма Айвазова, засудженого до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, незаконно етапували до СІЗО міста Ульяновська.

Про це він повідомив свою адвокатку Марію Ейсмонт через тюремний зв’язок “Зонателеком”, інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Раїм Айвазов

У листі активіст повідомив, що його разом із правозахисником Різою Ізетовим та Фарходом Базаровим відправили етапом до Волгограда. Потім їх по черзі перевезли до Саратова, де політв’язні пробули добу. Наступного дня їх повезли до Ульяновська. Раїма Айвазова залишили в слідчому ізоляторі на невідомий час, а Різу Ізетова відвезли далі.

“Телевізор уперше побачив 6 червня 2023 року. Дуже багато інформації, потрібно сито, щоб відокремлювати, де правда, а де ні”, – написав бранець Кремля захисниці. 

За словами кримського татарина, камера в СІЗО-1 Ульяновська, де він зараз перебуває, вміщує близько 15 осіб. Умови утримання він назвав задовільними.

“Настрій у порядку, якщо не зважати на те, куди ми їдемо відбувати покарання за злочин, який я не скоював, то все добре”, – завершив лист політв’язень.

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, що забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріали на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова. 

27 березня 2019 року в українському Криму окупанти провели наймасовіші обшуки в будинках кримських мусульман за останні десятиліття. Слідчі дії проводили в Кам’янці, Строганівці, Білому – це селища, в яких живуть переважно кримські татари. На місцях працювали співробітники ФСБ, ОМОНу, Росгвардії, поліції, ДПС.

25 кримськотатарських громадських активістів – Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Якім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров та Раїм Айвазов – звинуватили в причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”, що діє без обмеження на всій території України, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. 

10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив фігурантів сфальсифікованої ФСБ другої сімферопольської “справи кримських мусульман” – кримського журналіста Ремзі Бекірова, правозахисника Різу Ізетова, активістів Шабана Умерова, Фархада Базарова та Раїма Айвазова – до позбавлення волі на строк від 15 до 19 років.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт та не закликали інших до терористичних дій.

Відсутні будь-які докази, що свідчать про спробу повалення конституційного ладу Російської Федерації та захоплення влади. Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні та політичні теми.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter