Російські бойовики на Донеччині “засудили” українського морпіха Андрія Петренка до 22 років колонії

Дата: 26 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованій території Донецької області російські бойовики провели так званий суд щодо українського військовослужбовця Андрія Петренка та відправили його на 22 роки до колонії суворого режиму за нібито вбивство цивільного в Маріуполі. 

Про це повідомили в слідчому комітеті РФ. 

Військовополонений Андрій Петренко спілкується з російським силовиком

Андрій Петренко – молодший сержант 36 окремої бригади морської піхоти ЗСУ.  

Російські силовики переконують, що він у березні минулого року, коли Росія захоплювала Маріуполь, убив зі снайперської гвинтівки цивільного чоловіка. Зробив він це нібито тому, що той здався йому “прихильником проведення спеціальної військової операції”. У матеріалах “справи” підкреслюють, що пост Петренка, з якого той мав спостерігати за мостом над річкою Кальчик у напрямку заводу ім. Ілліча, був облаштований у багатоповерхівці. 

Українського військового звинуватили за російським законодавством у “вбивстві з політичних та ідеологічних мотивів” та “жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні заборонених засобів та методів у збройному конфлікті” і Частина 2 статті 105 та частина 1 статті 356 КК РФ.

Російські силовики переконують, що Петренко визнав провину. 

На “вирок” уже відреагував Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Він нагадав, що Донецька і Луганська області є частиною України в міжнародно визнаних кордонах, тож на них поширюється виключно юрисдикція українських судів.

“Фейковий “судовий процес” над військовослужбовцем ЗСУ на тимчасово окупованій території Донецької області – незаконний і не матиме жодних юридичних наслідків”, – наголосив Омбудсман. 

Цивільні йдуть вулицею в окупованому Маріуполі. Фото: economist.com

Це не перший “вирок”, що ухвалюють бойовики на окупованих територіях України щодо українських військовополонених, яким закидають “убивства цивільних” у Маріуполі. За схожими фейковими звинуваченнями в березні цього року за ґрати запроторили трьох українських військовослужбовців – Віктора ПохозеяВладислава Шеля та Максима Буткевича.

Буткевич – журналіст та правозахисник, який вступив до лав ЗСУ в березні минулого року.

Вироки щодо всіх військовополонених українців є грубим порушенням Третьої Женевської конвенції в частині права полонених на справедливий суд та недопущення катування. Подібні “суди” є воєнним злочином.

Український Омбудсман закликає міжнародну спільноту засудити судилище над Петренком та вимагати від Росії негайно звільнити його, а також інших незаконно ув’язнених на тимчасово окупованих територіях та в РФ українців.

Нагадаємо, що цього року суд у Росії почав розглядати першу справу щодо військовополоненого українця Антона Чередника. Російська прокуратура також звинувачує його в буцімто розстрілі цивільного під Маріуполем. 

ZMINA прочитала репортажі російських пропагандистських видань із залу суду та розповіла, як російський суд намагається ув’язнити українського військовополоненого. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter