Катування під прикриттям Женевської конвенції: як реагують на “вирок” бойовиків українським військовополоненим

Дата: 10 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Україна закликає міжнародну спільноту засудити судилище над військовополоненими Максимом Буткевичем, Віктором Похозеєм та Владиславом Шелем.

ZMINA зібрала перші реакції. 

Владислав Шель, Віктор Похозей та Максим Буткевич

З офіційною заявою щодо “вироку” виступили в українському МЗС. У повідомленні називають ім’я лише Буткевича, не називаючи двох інших полонених – Віктора Похозея та Владислава Шеля

У міністерстві наголосили, що фейковий судовий процес зрежисерували в Росії. 

“Оголошені вироки є незаконними та нікчемними. Закликаємо міжнародну спільноту засудити судилище над Максимом Буткевичем та іншими двома громадянами, вимагати від РФ їхнього звільнення, так само як і інших українців, незаконно ув’язнених на тимчасово окупованих територіях та в Росії, а також вживати дієвих заходів задля протидії агресії Росії проти України”, – закликали у МЗС. 

На незаконні “вироки” відреагувала й коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить Центр прав людини ZMINA. Правозахисники нагадали, що фактично “судова система” російських бойовиків хоч й еволюціонувала від “польових судів” за останні вісім років окупації, але досі функціонує як частина виконавчої влади та працює за законами РФ та СРСР. 

Додатковим свідченням абсурдності “судових процесів” є зміст обвинувачень, вказують колеги Буткевича.

Бойовики вважають, що торік у червні правозахисник вистрілив із протитанкового гранатомета по під’їзду житлового будинку у Сєвєродонецьку, розуміючи, що там були цивільні, та бажаючи їх вбити. 

“Всім, хто знає Максима, очевидно, що його “зізнання” у жорстокому поводженні з цивільними, яке зафільмували російські слідчі, не мають нічого спільного з реальністю і були дані під тиском та, ймовірно, фізичним насиллям”, – кажуть у коаліції. 

Сєвєродонецьк торік. Фото: CNN

Катуванням із посиланням на Женевську конвенцію назвали “суд” над військовополоненими на окупованих територіях в Українській Гельсінській спілці з прав людини. Правозахисники підкреслили, що подібні факти мають стати доказом злочинів російського режиму у майбутньому трибуналі.

Вони звернули увагу, що у “вироку” є посилання на Женевську конвенцію. 

“Відтак, російський режим визнає силу Женевських конвенцій, але продовжує щодня вчиняти воєнні злочини на українській землі. Цей факт має бути врахований, коли міжнародні судові органи – той же Міжнародний кримінальний суд буде виносити вирок воєнним злочинцям Росії”, – вважають правозахисники. 

У міжнародній правозахисній організації Amnesty International, коментуючи “вироки”, назвали їх “актами нещадної розплати з українськими військовополоненими”.

“Передаючи “правосуддя” у таких питаннях, як імовірні воєнні злочини, невизнаній судовій системі на окупованих Росією територіях в Україні, Росія сама порушує міжнародне гуманітарне право, відмовляючи українським військовополоненим у їхньому фундаментальному праві на справедливий суд. Навмисне позбавлення військовополоненого права на справедливий і регулярний суд є воєнним злочином”, – наголосив заступник директора Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв

У Росії торік вже заявляли на рівні Слідчого комітету країни, що завели понад 1 300 кримінальних проваджень проти більш ніж чотирьох сотень українців, зокрема, принаймні 220 підозрюють у скоєнні “злочинів проти миру і безпеки людства”

Будь-який комбатант, який потрапляє під владу супротивної сторони, є військовополоненим, а набуття цього статусу є безумовним,  відбувається автоматично у разі затримання й не залежить від бажання чи будь-яких актів противника. 

Участь комбатанта у міжнародному збройному конфлікті не може ставати основою для кримінального переслідування, наприклад, за “найманство” та “вчинення дій, спрямованих на захоплення влади й повалення конституційного устрою”, якщо звинувачений перебуває в полоні.

Ба більше, норма 100 Звичаєвих норм міжнародного гуманітарного права визначає, що нікого не може бути визнано винним або засуджено, окрім як за вироком справедливого й компетентного суду, що забезпечує всі основні гарантії справедливого судочинства. Сказати останнє про “суди” бойовиків на окупованих територіях неможливо. 

ZMINA докладно пояснювала, чому псевдовироки на окупованих територіях є незаконними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter