Російська журналістка Марина Овсяннікова більше не працює в Die Welt

Дата: 04 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Російська журналістка Марина Овсяннікова, яка стала відомою після акції протесту проти війни в Україні в ефірі Первого канала, більше не працює в німецькому виданні Die Welt.

Про це вона написала в інстаграмі.

Марина Овсяннікова. Джерело: скриншот з відео

За її словами, це був “унікальний досвід роботи у вільній журналістиці”. Вона подякувала команді Die Welt за підтримку.

Водночас Овсяннікова повідомила, що її тримісячний контракт із виданням завершився, тож вона “рухатиметься далі”.

Водночас Овсяннікова повідомила, що “вимушено” летить до Росії, оскільки “це єдиний шанс побачити дітей та вплинути на їхнє майбутнє”.

Журналістка уточнила, що їй доведеться відстоювати батьківські права у суді, оскільки її колишній чоловік подав позов до суду з вимогою, щоб їхні діти жили з ним у Москві.

Овсяннікова не виключила, що її можуть заарештувати, коли вона приїде до Москви, але вона “не буде ховатися та мовчати”.

Експрацівниця пропагандистського Первого канала Овсяннікова з’явилася 14 березня в російському державному ефірі з плакатом “No war. Зупиніть війну. Не вірте пропаганді. Тут вам брешуть. Russians against war”. Вона кілька разів повторила: “Зупиніть війну! Ні війні!” й замість акції швидко поставили інший відеоряд.

Згодом її визнали винною в організації неузгодженої публічної акції й хотіли відправити під арешт, однак через наявність двох неповнолітніх дітей лише оштрафували на 30 тисяч рублів.

Овсяннікова виїхала з РФ, а вже невдовзі з’явилася в ефірі найвпливовішої ТРК Італії RAI та в ефірі шоу “Che tempo che fa”, де закликала Захід скасувати антиросійські санкції. Призначення росіянки на посаду співробітниці німецької газети Die Welt та телеканалу Welt викликало обурення в активістів.

Після хвилі невдоволення Овсяннікову не відзначили німецькою Премією ЗМІ за свободу, водночас премію імені Вацлава Гавела за творчу незгоду на Oslo Freedom Forum 2022 вона все ж таки отримала.

Приїзд Овсяннікової до України спричинив хвилю обурення. 1 червня в Києві на базі Інтерфаксу-Україна планували провести пресконференцію за її участю, однак через невдоволення захід скасували. Окрім цього, Інституту журналістики КНУ від імені організації Гаррі Каспарова Human Rights Foundation пропонували провести зустріч колишньої редакторки Першого каналу зі студентами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter